Egy bortermő tájról származó jobb minőségű asztali bor.
Takarónövényes termesztés
Talajművelési eljárás, minden vagy minden második sorköz füvesítése vetéssel, esetleg az eredeti gyomflóra kaszálásával. Utóbbi esetben a kétszikű gyomok ritkulnak, mert nem tűrik a rendszeres nyírást és csak az egyszikűek (fűfélék) maradnak.
Takácsatka / Tetranychus telarius
A sárgásvörös színű atka a fiatal levelek fonákán finom selymes szövedékben szívogat. A szívás nyomán a klorofil elbomlik, ezért a levelek felszíne vörösre vagy rozsdabarnára színeződik. A növekedés leáll a levelek meghullámosodnak. A foltok egybefolynak, az egész levél megpirosodik, később a levél elszárad. A következő tavasszal a töke vontatottan fog fakadni. Védekezés: Rügyfakadás előtt lemosó permetezés. A szereket érdemes váltogatni, hogy a rezisztencia kialakulását elkerüljük.
Talaj íz
Egyes termőhelyeken a borok jellegzetes íze, amelyet (lehet, hogy egyoldalúan) a talajnak tulajdonítanak.
Tankpezsgő
Fémtartályban készített pezsgő. Minősége nagyon különböző lehet, az alapbortól, és az érlelési időtől nagyban függ.
Tannin /Cserzőanyag, csersav./
A tanninok, más néven csersavak vagy digalluszsavak keserű ízű, növényi eredetű polifenolok, amik összekötik és kicsapják a fehérjéket.
Képlete: C14H10O9 + 2H2O.
A csersav kifejezés a tölgyfa kelta nevéből ered, utalva az anyag eredetére, hiszen a tölgyfa fájában csersav található.[1]
A csersav különféle gubacsokban 50-70% mennyiségben található szerves (organikus) sav, amelyet úgy készítettek, hogy a felaprított gubacsot éter és borszesz elegyével tökéletesen kivonták, e folyadékot vízzel összerázták, és a különvált vizes réteget vízfürdőn bepárologtatták. Mesterségesen készíthető galluszsavból, ha azt ezüst-nitráttal oxidálják vagy ha arzénsavval főzik. A tiszta csersav színtelen, fénylő, alaktalan por, amely a levegőn gyorsan megsárgul és vízben igen könnyen oldódik; alkohol nehezen oldja, éterben pedig oldhatatlan. Vizes oldata vas-kloridtól sötétkék színű lesz és enyvoldattal csapadékot ad. Sói igen nehezen állíthatóak elő; 210 °C-ra hevítve pirogallol képződik belőle. A csersavnak különböző izomerjei számos növényben találhatók, így a kávéban, teában, kínakéregben, katekuban stb. A bőr cserzésére és gyógyszerként használják. Szőlőben is megtalálható, a borkészítésben fontos szerepe van. Főleg vörösborok ízének-állagának fontos meghatározó tényezője, de kisebb mennyiségben fehér- és roséborokban is megtalálható. A borban lévő tannin a szőlőfürt kocsányából, a szőlőszem héjából és magvából származik, valamint az érleléshez használt tölgyfahordók dongáiból.
A magyarországi tölgyek közül éppen a nevét a cseranyagokról kapó csertölgy tartalmazza a legkevesebb cseranyagot.
( http://hu.wikipedia.org/wiki/Csersav).
Taposókád
A szőlő taposásánál használt kád, általában fából készült.
Taposózsák
A taposásra szánt szőlő befogadására szolgáló zsák.
Tartarátok
A borkősav sói, például a borkő.
Tejsavas erjedés
Borbetegség. Lásd: mannitos erjedés.
Teljes érés
Az érettségi állapot, amikor a szőlő tömegében a legtöbb cukrot tartalmazza.
Terhelés
A metszéskor meghagyott világos rügyek összessége. Attól függően, hogy hány rügyet hagyunk meg: kicsi, közepes, vagy nagy terhelésnek is nevezzük.
Termőalap
A háromévesnél idősebb tőkerészek, amelyen cser-, termő-, és ugarrészek vannak. Ezeken találhatók a termő részek.
Termőegyensúly
A szőlőtőke vegetatív és generatív tevékenységének összhangja.
Termőhely
A szőlőtőke életét meghatározó összes élő és élettelen környezeti tényező.
Testes bor
Sok vonadék anyagot (extrakt) tartalmazó bor.
Típusbor
Sajátos jelleggel nem rendelkező, egyszerű bor.
Tirázsdugó
Az erjedés és az érlelés idején a pezsgőspalackot lezáró dugó.
Tirázs likőr / tirage liqueur
A pezsgőkészítés során az alapborhoz adagolt víz-cukor oldat, esetleg élesztővel kombinálva.
Tisztaszesz
Kb. 96 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó szesz. Finomszesznek is mondják.
Tokaji aszúbor
Tokaji borkülönlegesség, amely úgy készül, hogy a feltárt aszúbogyóból aszútésztát készítenek, amelyből 3, 4, 5 vagy 6 puttonnyal adagolva 136 l (gönci hordó) borhoz, 1-2 napig áztatják amit a sajtolás követ. Az aszúbor 2-3 hónapig erjed és évekig fahordóban érik (minimum 3 éves érlelés, amelyből 2 év fahordós érlelés).
Tokaji aszúeszencia
Tokaji borkülönlegesség, amely úgy készül, hogy az eszenciából az évek során kevés cukor kierjed (4-8 térfogatszázalék alkoholnak megfelelően) és így az esszencia alacsony alkoholtartalmú borrá, "aszúeszenciává" válik. Érlelési ideje minimum 5 év, amiből a fahordós érlelés 3 év.
Tokaji eszencia
Az összegyűjtött aszúbogyókból egymás nyomása révén kicsurgó, magas cukortartalmú (40-65%) nektár.
Tokaji fordítás
Tokaji borkülönlegesség, amely úgy készül, hogy a kipréselt vagy kitaposott aszú törkölyét újra felöntik borral, a törkölyre tapadt cukrot a bor leoldja, majd erjesztik és ebből lesz a fordítás.
Tokaji máslás
Tokaji borkülönlegesség, amely úgy készül, hogy az aszúbor seprőjét felöntik borral, majd erjesztik és ebből lesz a máslás.
Tokaji szamorodni
Tokajhegyaljai borkülönlegesség, amely az aszúsodott és egészséges, ép bogyók szétválogatása nélküli együttes feldolgozása és erjesztése útján keletkezik. Száraz szamorodni akkor, ha kierjed az összes cukor és édes ha marad benne az erjedés után.
Tőke
A szőlő egy egyede, nem művelési forma.
Tőkefej
Ha a többéves részeket nem engedjük felfelé nőni, a tőkenyak, (az állandóan visszametszett, - (a gömbakáchoz hasonló módon), megvastagszik.
Tőkeművelésmód
A tőke idős (2 évesnél idősebb) részeinek (törzsek, karok) metszéssel való kialakítását és a tőkeforma fenntartását nevezzük. A tőkeművelésmód a váz, amelyen folytatjuk a metszést és a termelést.
Tőkeformák és metszésmódok hagyományos művelésmódnál
a) világos szemre metszett tőke;
b) rudasra metszett tőke;
c) karikás művelés ménesi módra;
d) karikás művelés erdélyi módra;
e) vendégkaróhoz kötött szálvessző;
f) földbe bujtott szálvessző, Mátraalja (Heves vm.)
Töltögetőbor
A bor apadása miatt keletkezett hiányt ezzel a borral pótolják. Általában erősebben kénezik.
Tömegbor
Asztali minőségű egyszerű bor, a mindennapi borfogyasztás itala.
Töppedés
A szőlőbogyó túlérése a bogyóhéj felrepedése nélkül.
Törköly
A sajtolás alkalmával visszamaradt kisajtolt szőlőszemek.
Törkölybor
Lásd: csiger, lőre.
Törkölykalap
A vörös szőlő héjon erjesztésénél az erjesztőkád tetejére összegyűlt törköly.
Törkölypálinka
A törkölyben maradt cukor kierjesztése és lepárlása után nyert szeszes ital.
Törött bor
Kiválások vagy mikroorganizmusok elszaporodása miatt tisztaságát vesztett bor. (például: fehértörés, barnatörés).
Törzs
Hosszabb, többéves részeket nevezzük törzsnek, vagy kar-nak.
Törzsoldat
1- 5 százalék kénessavat tartalmazó mustos, vagy boros oldat, melyet kénezésre használnak. Vizes törzsoldattal edényeket, eszközöket fertőtlenítenek. Újabban a törzsoldat alatta az SO2 5%-os vizes oldatát értjük, melynek adagolási útmutatása szerint, 1dl törzsoldat 1 hl bor, vagy must szabad kénessav tartalmát 50 mg/l – rel emeli.
Tőtike
Hordók megtöltésére használt nagyobb négyszög alakú fa tölcsér. Űrtartalma elérheti a 10 -20 litert is.
Transzporthordó
Borszállításra használt, maximum 850 literes fahordó.
Túlderítés
A szükségesnél, a kívánatosnál vagy a megengedhetőnél több derítőanyag hozzáadása a borhoz. A leggyakoribb a zselatinos túlderítés, aminek hatására "fehérje-kiválásos" lesz a bor.
Túlérés
Az érésnek az a fokozata, amikor a szőlő bogyók cukorgyarapodása már nem a növény produktuma, hanem a bogyók vízvesztése, töppedése révén jön létre.
Tükrös bor
Tökéletesen tiszta, csillogó bor.
Tüzes bor
Nagy alkoholtartalmú bor.
Tűzésszám
A fahordók alakját meghatározó viszonyszám. A donga hasban és fejben mért szélességének különbségével osztjuk a hasban mért szélességet, ez a hányados a tűzésszám.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése