2007. július 12., csütörtök

Borlexikon - S, SZ

Saccharomyces cerevisiae
Borélesztő latin neve. Lásd élesztő.

Sáfrányos szeklice
Lásd: pórsáfrány.

Sajtó
Növényi nedvek nyomással való kisajtolására szolgáló eszköz.

Savtartalom
A must és a bor savtartalma kötött, szabad, vagy részben kötött és félig kötött (só) alakban tartalmazza. A must, és bor savanyú ízét a szabad, és a félig kötött savak okozzák. A must, és bor savai: borkősav, ecetsav, almasav, citromsav, tejsav, glükonsav, illósavak, stb. A savtartalmat általában titrálással ( analitikai módszer ) állapítják meg.

Savtompítás
Savtartalom csökkentése szénsavas mésszel.

Sec
(Francia) Száraz, /nem édes ital.

Seprő
Az újbor üledéke. Főleg élesztőt és borkövet tartalmaz.

Seprőbomlás (seprőrothadás)
A seprő szerves anyagainak rothadása.

Seprőbor
Seprőből készült alkoholt tartalmazó ital. Hamisítvány, nem bor.

Siller
(német) Világospiros bor. Lásd: kastélyos.

Spanyolföld
Agyagföld. Régen borderítésre használták.

Srédli
A szállítóhordók zárására használják. Lásd: keresztakona.

Stabil bor
A bor a tulajdonságait hosszan megőrzi.

Stabilizálás
A bor tulajdonságainak - főleg tisztaságának – tartós megőrzését előirányzó borkezelési eljárás.

Steril töltés
Borpalackozás csíramentesítéssel.

Stiches bor
A megecetesedett bor.

„Sz”

Szaflór
A pórsáfrány virágzatából készült régebben borszínezésre használt főzet.

Szake / szaké
A szake átlátszó és színtelen (esetleg egy kissé sárga) folyadék, megközelítően 15% -20% alkoholt tartalmazó japán rizspálinka- rizsbor féle.

Szalmabor
A leszüretelt szőlőt szalmán töppesztik, és e szőlőből csemegebort készítenek. Készítése néhány déli országra jellemző.

Szamorodni
Tokaji bortípus, aszúszemeket is tartalmazó szőlőből készül (lengyel, jelentése: ahol termett.) . Száraz, és édes szamorodnit is készítenek.

Száraz (bor)
Cukrot nem, vagy nagyon keveset tartalmazó bor.

Száraz cukrozás
Répacukor musthoz való hozzáadása víz felhasználása nélkül.

Szaturálás
Gáz elnyeletése folyadékban. Például habzóbor készítésénél szén- dioxidot nyeletnek el a borban.

Szediment
Üledék.

Szén-dioxid
Színtelen, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz. Egy liter must erjedésekor 40-45 liter szén- dioxid gáz keletkezik. Belélegzése az emberi szervezetre káros, 30 százalék feletti CO2 koncentráció azonnali halált okoz.

Színelés
Az ülepítéssel megtisztított must vagy bor lefejtése az üledékről.

Színtelenítés
Aktív szénnel történő színtelenítő eljárás. Hibás borok színét kezelik ezzel az eljárással.

Szivornya
Hajlított cső, különböző hosszúságú szárral van ellátva, a bor színelésére használják.

Szúrólopó
Kis mennyiségű borminta kivételére szánt, üvegből készült mintavevő. Lásd: lopó.

Szűrés
Folyadék átsajtolása lukacsos szerkezetű anyagokon a folyadék megtisztítása céljából. A borászatban perlitet, kovaföldet, szűrőlapokat, szűrőgyertyákat, szűrőmembránokat használnak.

Szürkepenész/ Botrytis cinerea
A gomba meleg, nedves tavasszal támadja meg a rügyeket, a virágokat, a zöld, a zsendült és érett bogyókat, a hajtásokat, a vesszőket. A zöld bogyókba a kocsánykorona lenticelláin (para-pontjain) vagy sebzési felületen keresztül jut be, majd egérszürke penészgyepet képez. Száraz, meleg késő őszi időjárásban a fertőzés megállhat, és aszú képződhet. Védekezés: A védekezés fontos pontja a fürtzáródás, amikor a bogyók növekedésük során összeérnek. Ez után a fürt belsejébe nem tudunk növényvédő szert juttatni.

Szűrőgyertya
Porcelánból, saválló acélszövetből készült henger, gyertya alakú szűrő eszköz.

Szűrőlap
cellulóz, pamut, perlit, kovaföld, stb. keverékéből készült változatos alakú, és formájú préseléssel előállított szűrőanyag, általában lap formában hozzák forgalomba.

Szűrőmembrán
Műanyagból készült szűrőhártya. Pórusmérete: 0,1- 10 mikrométer közötti.

Nincsenek megjegyzések: