2007. július 13., péntek

Borlexikon - O, Ö

O.B.B.
Országos Borminősítő Bizottság.

O.B.I
Országos Borminősítő Intézet.

O.I.V.
Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal 1924-ben alakult, Magyarország is alapító tagja.

Óbor
Egy évnél idősebb bor.

Olaszrizling
Magyarországon a fehérbort adó fajták közül legelterjedtebb az Olaszrizling. Származása vitatott, valószínűleg Franciaországból került Németországba, majd onnan Európa többi bortermelő országába, így hazánkba is. Több alfajtája is van, ezek közül a Nemesolaszrizling a legértékesebb. Bora különleges, a keserű mandulára emlékeztető ízű és zamatú, illatában diszkrét gyümölcsösség fedezhető fel. Igazán jó minőséget csak késői szürettel, jó évjáratokban és alacsony terhelés mellett képes adni. Termesztése késői érése miatt egyre inkább visszaszorul, és csak a különösen jó adottságú termőtájakon részesítik előnyben.

Opálos bor
Kissé zavaros bor.

Ordas bor
Befülledt, szénsavat tartalmazó bor.

Ordináré bor
Közönséges, egyszerű vagy silány minőségű bor. A silányabb tokaji borokat is nevezik így. Régebben nem pejoratív értelemben használt kifejezés, „egyszerű bor” jelentéssel .

Ottonel muskotály / Muscat Ottonel
Ezt a szőlőfajtát Moreau Robert angers-i kertész állította elő 1852-ben, nagy valószínűséggel Chasselas (saszla) és Muscat de Saumur fajták keresztezésével. Leginkább Európában, a szőlőtermesztés északi határához közeli borvidékeken terjedt el, ahol finom savtartalmú-, főleg reduktív iskolázású borok alapjául szolgál. A többi muskotályos fajtához képest, diszkrétebb gyümölcsösséget illetve fajtajelleget mutat, bora gyorsan fejlődik, többnyire a szüret utáni évben hozza legjobb formáját. Az utóbbi száz évben, ez lett az Elzászi borvidék vezető muskotálya, de Ausztriában is ez a legelterjedtebb muskotályfajta. Magyarország borvidékeinek Soprontól a Bükkaljáig terjedő északi láncolata, szintén ideális feltételeket kínál termesztéséhez.

Oxidatív borkezelés
Oxidációs folyamatokat is alkalmazó borkezelési eljárások.

Oxidált bor
Oxidációs folyamatokon átesett, túlzottan is oxidálódott bor. Gyakori és bőséges levegőztetés hatására, vagy a rendszeres töltögetés elmulasztásának következtében a bor acet-aldehid tartalma megnövekszik, színe és íze hátrányosan megváltozik.

Ozmofil élesztők
A nagy cukortartalmú közegben is élő, és szaporodni képes élesztők megnevezése.

Önderülés
A bor természetes, spontán tisztulási folyamata.

Önemésztés
Lásd: autolízís

Önocianin
A vörösborszőlő- fajták vörös színanyagainak gyűjtőneve.

Önológia
Borászat

Önológus
Borász.

Orange-Bitter / Kapcsolódó témakör/
Narancshéjból készült keserű ital.

Ouzo / Kapcsolódó témakör/
Görög ánizspálinka, melyet vízzel keverve isznak, ilyenkor színe tejfehérré válik. Alkoholtartalma 40%.

Nincsenek megjegyzések: