2007. július 13., péntek

Borlexikon - P

Palackálló bor
Stabil bor, amely palackba töltve hosszideig (károsan) nem változik.

Palackbuké
A hosszabb ideig palackban tartott borokban kialakuló, sajátságos, speciális kellemes, nemes illat. és íz.

Palackérett bor
Palackozásra előkészített, érlelt bor.

Parafa dugó
A paratölgy ( Quercius suber ) kérgéből készült henger alakú, palackok zárására alkalmas rugalmas dugó. A parafa dugóval történő üveglezárás szinte egyidős a modern borospalackok megjelenésével elterjedése a XIX. századra tehető. Ajánlás: -> Parafaporta.hu

Párlási bor
Párlásra szánt bor, amelynek alkoholtartalmat borpárlattal maximum 22,5 százalékra növelték.

Pasztőrözés
Csírátlanítás céljából történő borkezelési eljárás. A bort 70-80 C - ra növelik, pár másodpercig ezen hőmérsékleten tartják, ezáltal borban található hőre érzékeny káros anyagok kicsapódnak, a veszélyes mikroorganizmusok elpusztulnak.

Pecsenyebor
Korábban érvényben volt minőségi kategória. Az asztali boroknál tartalmasabb, értékesebb, de nem "minőségi" bor.

Pektin
A szőlő egyik poliszacharidja. A borban folyamatosan elbomlik. A pektin bomlásakor más anyagok keletkezése mellett metil-alkohol is keletkezik.

Penész íz (dohosság)
A rothadt szőlőből készült bor jellegzetes íze. Gyakran azonban penészes eszközöktől, főleg penészes hordótól kaphat ilyen ízt a bor.

Peronoszpora/peremesz/peronosz/ Plasmopara viticola
A gomba micéliumai behatolnak a sztómákon a növény szöveteibe és az élő sejtekből táplálkozik. Ennek következtében a megtámadott növényi részek elhalnak. Kedvező időjárás esetén (meleg, párás, esős) már virágzás előtt (május közepén) is fertőzhet, s nyár végéig veszélyes lehet.
Életfeltétele a 13°C feletti hőmérséklet és 10 mm csapadék.
Konídiumokkal, illetve az azokból kiszabaduló rajzóspórákkal terjed. Megtámadja a bimbós és kinyílt virágokat, a leveleket, a hajtásokat, a zöldbogyós fürtöket a zsendülés kezdetéig. Kezdeti tünete a leveleken jelentkező "olajfolt". Majd a levél fonákán fehér "kivirágzás" jelenik meg, később a folt beszárad. A bogyók húsa barnul, hosszanti irányban ráncosodik, turgorját elveszti, le is pereghet. Védekezés: Kiemelkedő fontosságú a megelőző védekezés. A fertőzés lehetőségét és a lappangási időt figyelembe véve kell időzíteni a permetezéseket.

Perlit
Riolitos kőzet, őrleményét a borászatban szűrőanyagként használják.

Pezsgő
Borból (vagy mustból) készített, szénsavas bor. A szénsav, -pezsgő alapbor esetén - cukor hozzáadásával keletkezik, zárt palackban, vagy tartályban (tankban) keletkezik, ez a keletkezett természetes szénsav a borban megmarad.

Pezsgőszínű bor
A kék héjú szőlőkből gyors sajtolással kinyert mustból készített bor. Színe világos, a hagymára emlékeztető.

pH
A bor savanyúságát mutatja. A kémiai értelemben vett pH-érték: a hidrogénion- koncentráció negatív logaritmusa. A bor pH értéke nagyban függ a bor savainak összetételétől, mennyiségétől. Fehérborok pH- ja 2,9 - 3,9 között mozog, a vörösborok pH- ja 3,2 - 3,6 közé esik. A nagyobb pH- értékű borok lágyabbak, a kisebb pH- jú borok keményebbek.

Pimpós bor
A borvirágos bor.

Pince
Részben, vagy teljesen föld alatti, vagy hegyoldalba vájt, bortárolásra használt viszonylag állandó hőmérsékletű építmény.

Pincemester
A borospince szakképzett kezelője, vezetője.

Pinceszer
Több picét felkereső baráti borkóstoló.

Pinot noir
A Pinot noir vörös szőlőfajta, a nyugati fajtacsoporthoz sorolható, géncentruma Franciaország. A Pinot blanc-al és a Pinot gris-vel fajtacsoportot alkot. A csoportban ez a fajta a kék, vagy fekete bogyójú "testvér". Innen ered elnevezése, a "noir" jelentése sötét-fekete. A szürke bogyószínű változata a hazánkban nagy népszerűségnek örvendő Szürkebarát (Pinot gris). Őshazájának Franciaország tekinthető, ahol igen régóta termesztik. Két nemes termőhelye Burgundia és Champagne környéke. Ez utóbbi termőhelyen nem vörösbort, hanem pezsgőt készítenek terméséből. Magyarországon ismert, de a kevésbé elterjedt fajták közé tartozik. Nálunk elsősorban vörösbor készül terméséből. A három fajta levele hasonlít egymáshoz, megkülönböztetésük csak a fürtök színeződése után egyszerű. Kissé később érik testvéreinél. Szeptember végén, október elején szüretelhető. Bora szép rubinvörös színű, finom zamatú, gazdag csersavtartalmú, kissé kemény. Egyéb tulajdonságai megegyeznek testvéreiével. A minőségi bortermelésre irányuló törekvésekben e fajtának szerepe van, akár választékbővítő fajtaként is. Nálunk két klónja szaporítható, a C. 113 és a C. 162-es.

Pint
Régi űrmérték. Egy pint = két icce. Egy magyar pint kb. 1,7 liter, egy bécsi pint ( kupa ) 1,415 liter. egy pozsonyi pint 1,67 liter.

Pintér
Kádár, bodnár.

Poliszacharidok
Összetett szénhidrátok. A szőlő poliszacharidjai a keményítő, a cellulóz, a pektin anyagok, és a pentozánok.

Pórsáfrány
Sáfrányos szeklice. A növény virágának főzetét valamikor a bor színezésére használták.

Présmust
A törköly sajtolásával nyert mustfrakció.

Primőr bor
Már november, december táján készre kezelt, forgalomba hozott újbor. Nagyon divatos Franciaországban, Kanadában stb.

Próbaszüret
A szüret időpontjának helyes meghatározása végett, - szüret előtt akár többször is - kis mennyiségű szőlőt leszüretelnek, a szőlő levét kisajtolják, és vizsgálják a cukor, és savtartalmat. Ha úgy ítélik meg, hogy a szőlő már elérte a technológiai érettséget, megkezdik a szüretet.

Puttony
Hátra vehető régen fából, ma fémből, műanyagból készült szőlőszállító edény.

Nincsenek megjegyzések: