2007. július 14., szombat

Borlexikon - N, NY

Nagyfröccs
2 dl bor és 1 dl szódavíz keveréke.

Nedves cukrozás
Lásd galloz.

Nehéz bor
Testes, nagy alkoholtartalmú ,sok vonadékanyagot tartalmazó bor.

Nemes bor
Diszkrét karakterű, kiváló bor

Nemes pincepenész
Lásd: Cladosporium cellare

Nemesrothadás
Lásd: Botrytis cinerea.

Neutrális bor
Jellegtelen, közömbös de nem hibás, beteg bor.

Nocino
Olasz brandy alapú diólikőr, alkoholtartalma 25% körüli.

Noisette
Francia brandy alapú mogyorólikőr, alkoholtartalma 25% körüli.


„NY”

Nyalós bor
Kissé édeskés bor.

Nyálkázás
A must tisztítása ülepítéssel, hűtéssel és kénezéssel kombinálva. A művelet után a mustot lefejtik a leülepedett „nyálkáról”.

Nyújtás
A must vagy a bor mennyiségét meg nem engedett eszközök használatával megnövelik. Vizet vagy más gyümölcs levét használják a művelethez.

Nyújtott
Ital, 1 dl bor, 2 dl szódavíz keveréke. (lásd: hosszúlépés).

Nyúlósodás
A lágy borok betegsége, amelyet a tömeges baktérium elszaporodás okoz. A bor olajszerűen folyik. Levegőztetéssel, savtartalom- növeléssel, kénezéssel védekeznek ellene.

Nincsenek megjegyzések: