Nagyfröccs
2 dl bor és 1 dl szódavíz keveréke.
Nedves cukrozás
Lásd galloz.
Nehéz bor
Testes, nagy alkoholtartalmú ,sok vonadékanyagot tartalmazó bor.
Nemes bor
Diszkrét karakterű, kiváló bor
Nemes pincepenész
Lásd: Cladosporium cellare
Nemesrothadás
Lásd: Botrytis cinerea.
Neutrális bor
Jellegtelen, közömbös de nem hibás, beteg bor.
Nocino
Olasz brandy alapú diólikőr, alkoholtartalma 25% körüli.
Noisette
Francia brandy alapú mogyorólikőr, alkoholtartalma 25% körüli.
„NY”
Nyalós bor
Kissé édeskés bor.
Nyálkázás
A must tisztítása ülepítéssel, hűtéssel és kénezéssel kombinálva. A művelet után a mustot lefejtik a leülepedett „nyálkáról”.
Nyújtás
A must vagy a bor mennyiségét meg nem engedett eszközök használatával megnövelik. Vizet vagy más gyümölcs levét használják a művelethez.
Nyújtott
Ital, 1 dl bor, 2 dl szódavíz keveréke. (lásd: hosszúlépés).
Nyúlósodás
A lágy borok betegsége, amelyet a tömeges baktérium elszaporodás okoz. A bor olajszerűen folyik. Levegőztetéssel, savtartalom- növeléssel, kénezéssel védekeznek ellene.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése