Madeira
Madeira szigetéről származó, portugál borkülönlegesség.
Magnum palack
A megszokottnál nagyobb űrtartalmú palack. A másfél literes pezsgőspalackot nevezik magnum palacknak általában.
MAGYAR BORKÖNYV
A Magyarországon készülő borokra vonatkozó törvényeket, jogszabályokat foglalja magában.
Magyar mustfokoló
Hazánkban hitelesített sűrűségmérő, melyet a must fokolására használnak. Azt mutatja, hogy 100 g mustban mennyi g cukor található.
Majomtej
A kierjedt, vagy félig kierjedt de meg le nem tisztult bor.
Malaga
Spanyol csemegebor.
Malbec vagy Cot
Valamikor népszerű fajta volt Bordeaux-ban, ma fajtisztán jó minőségű borokat préselnek belőle pl. Argentínában.
Malolaktikus fermentáció
Magyarul almasav bomlás. Az a bonyodalmas alkímia, amelynek során a bor éles savai lekerekednek, lágyabbá válnak. Ez lényeges kérdés, mert az éles almasavak nem kellemesek, a legtöbb fogyasztó jobban kedveli a lekerekített éleket, ezért a korszerű borászkodás tudatosan igyekszik irányítani ezt, a bor savtérképét, textúráját, aroma-összetételét és stabilitását pozitívan befolyásoló folyamatot.
Malibu
Kókuszos ízesítésű karibi fehérrum. Desszertekhez, édes koktélokhoz használják, alkoholtartalma 24%.
Mannitos erjedés
Borbetegség. A túlmelegedés miatt az erjedésben megakadt mustokban az erjedés során a gyümölcscukorból mannit, és tejsav képződik.
Maraschino
30-35 %-os dalmát savanyú cseresznyelikőr, eredetileg Maraska-cseresznyéből készítik.
Marie Brizard
Leghíresebb Anisette likőr márka, de más likőrök gyártásában is jelentős a szerepe, mint pl.: a Créme de Cassis vagy a Créme de Cacao stb.
Martini
Híres olasz vermout.
Marzemino
Főleg Trentóban termesztett fajta, amely sokszor gyöngyöző borokat ad.
Másolás
A tokaji seprőjén erjesztett bor.
Maszk
A seprő letapadása a pezsgőspalack falán.
Maury
A Vins doux naturels egyik leghíresebb, Roussillonban termelt fajtája, amelyet Grenache-ból préselnek, majd különböző tárolóedényekben és különböző körülmények között érlelnek , ami által diós jelleget ölt, ezt a "rancio" névvel jelölik.
Mavrodaphne
Görögországban, a Peloponnészoszon termő szőlőfajta, amely a paraszti mavrodaphénak az alapja.
Megfordulás
Borbetegség, mely során ecetsav és szén- dioxid képződik. A betegséget mikroorganizmusok okozzák, kénezéssel védekeznek ellene.
Megtörés
Borok megzavarosodása, oxidációs eredetű, gyakran fémmel (alumínium, vas, réz) érintkező boroknál fordul elő.
Meizli
Egér íz
Melegkezelés
Borkezelési eljárás. Magasabb hőmérsékleten a borban található hőre érzékeny fehérjék, és más anyagok kicsapódnak, a mikroorganizmusok elpusztulnak. Pasztőrözéskor a bort 70-80 °C-ra, érlelési céllal végzett melegkezelés alkalmával 40 °C-ra melegítik a bort.
Melegpróba
Borvizsgálati módszer, egyfajta állóképességi vizsgálat. Felbontatlan palack bort 10 napig 30- 35 °C hőmérsékleten tartják, és a 10 nap lejárta után vizsgálják a bor minőségét.
Melnais Balzam
Fekete Balzsam. Lett bitter (gyomorkeserű), melyet főként a kávéjukhoz kevernek.
Méricske
Lásd: fickó, fucsi , fából készült, kisebb merítő edény.
Merlot
Finom, kerek struktúrájú, kisebb sav-és tannintartalmú, mint a Cabernet sauvignon. Világfajta.
Meszely
Űrmérték. Egy magyar meszely kb.: 0,42 liter, egy bécsi meszely kb.: 0,34 liter, egy pozsonyi meszely kb.: 0,42 liter.
Metaborkősav
Borkő- stabilizáló anyaga.
Metanol
Metil- alkohol, faszesz.
Metaxa /Kapcsolódó témakör/
Görög brandy, melyet Savatino, muskotályszőlő és némi vörös szőlőből előállított boralapból készítenek. Három változata van: három-, öt- és hétcsillagos Metaxa.
Mezcal
Mexikói agavépálinka, alkoholtartalma 40%. Az agavé egy kaktuszfajta.
Mikrovinifikáció
Szőlő és bortételek készítése kísérleti céllal, kis tételben.
Minőségi bor
Borkategória, melynek paramétereit hatóság írja elő. Csak olyan bort lehet minőségi borként forgalomba hozni, amely ezeknek a minőségi előírásoknak megfelel. A kategóriába sorolást az OBI / Országos Borminősítő Intézet / végzi.
Misztella
Párlattal, és sűrítménnyel feljavított must, amelyet borok édesítésére használnak.
Mourvèdre
Apró szemű, vastag héjú vörös borszőlő, amely Spanyolországból származik és ott Monastrell néven ismert. Igen elterjedt fajta Dél-Franciaországban, ahol sűrű, hangsúlyozottan gyümölcsös borok készülnek belőle. A szőlőfajtát Kaliforniában Mataro néven termesztik.
Murci
Erjedésben lévő, vagy félig kierjedt zavaros bor.
Muskátli íz
A szorbinsav, vagy a kálium-szorbát bomlásakor keletkező a muskátli szagára emlékeztető kellemetlen íz.
Must
A szőlő friss leve.
Mustfokolás
A must sűrűségének mérése üvegből készült merülő mérőműszer segítségével. A magyar mustfok azt mutatja meg, hogy egy kg must körülbelül hány dkg cukrot tartalmaz.
Must sűrítmény
Főzéssel, vagy kifagyasztással készült töményített must. Többnyire a mustok, borok cukortartalmának megemelésére használják.
Müllerrebe / Schwarzriesling
Dél-németországi szőlőfajta, amely jó minőség esetén szép, bársonyos borokat ad. Nemzetközi viszonylatban Pinot meunier néven ismert, és Champagneban kitűnő alapborokat ad a pezsgőgyártáshoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése