2007. július 14., szombat

Borlexikon - L, LY

Lágy bor
Kevés savat tartalmazó bor.

Lapos bor
Túl lágy és jellegtelen bor.

Lényeredék
Az egységnyi mennyiségű (pl. 100 kg) szőlőből nyert lé mennyisége.

Lepanto
Spanyol brandy.

Levegőíz
Hosszabb ideig darabban tárolt bor íze.

Levegőpróba
A bor egyik állóképességének vizsgálata. A bort rendszeres, intenzív levegőztetéssel kb. egy hétig megfigyelés alatt tartják, és figyelik, hogy a bor levegő hatására megváltozik-e.

Likőrök (általában)
A likőrök cukrot tartalmazó, természetes vagy mesterséges adalékanyagokkal ízesített szeszesitalok. A likőrök alkoholtartalma alacsonyabb a pálinkáknál. A különleges likőröket természetes eredetű ízesítőanyagok hozzáadásával készítik. Az adalékok, íz jellegük alapján megkülönböztetünk keserű-, növény-, fűszer-, gyümölcs-, emulziós-, krém-, whiskey- és egyéb ízesítésű likőröket. A likőrök alkohol és cukortartalma likőrfajtánként is igen eltérő. A pezsgőkészítésben használatos likőrök a-tirázs (tirage) likőr és az expedíciós likőr.

Likőrbor
Az ürmös, csemege, és likőrborok gyűjtőneve.

Livó (tőtike)
A hordók megtöltésére használt, négyszögletű fából készült nagyobb tölcsér. Űrtartalma elérheti a 20 litert is.

Lopó
Üvegből készült, hosszú szárú felül öblös eszköz. Űrtartalma 2 decilitertől az 1 literig terjedhet. A folyadékot a cső felső végének megszívásával juttatjuk el a lopó, illetve a pipetta kiöblösödő részébe, majd a felső végét befogva kiemeljük azt a folyadékból. A felső vég lezárásának óvatos felengedésével a folyadékot finoman adagolhatjuk. Ezek az eszközök folyadék kiemelésére és finom adagolására szolgálnak.

Lőre
A csiger régi megnevezése.

Luxardo
Olasz cseresznyelikőr.

Nincsenek megjegyzések: