Kabinet
Kiváló, elsőrangú.
Káci
Fából készült, csonka kúp alakú, álló bortároló edény. Vörösborok készítésénél használatos.
Kád
Fából készült, nagyobb ovális, vagy kör alakú edény, a véglapján, a fenekén áll.
Kádár
Hordókat, dongás faedényeket (kádakat, kármentőket stb.) készítő mesterember.
Kalap
Az erjedő cefre felszínére emelkedő törkölyt nevezzük kalapnak, vagy törkölykalapnak.
Kálium-metabiszulfit
Lásd: borkén.
Kálium-piroszulfit
Lásd: borkén.
Kaolin
A bor derítésénél használt porcelánföld. A kínai Kao-ling hegyről kapta a nevét.
Kapásbor
A napszámosoknak a napszám mellé járó körülbelül 1 liter, nem a legjobb minőségű (csiger) bor.
Karaffa
Üvegkorsó.
Karamell
Pirított cukorból készült, sűrű, barna színezőanyag, ami kis mennyiségben sárgára színez. A hatályos bortörvény nem engedélyezi a használatát természetes borokban.
Karcos
1. a szánsavtól csípős, még egészen ki nem erjedt bor.
2. karcolóan savanyú bor.
Karikafa
Fahordó.
Kármentő
1. Kisebb faedény, rendszerint két füllel rendelkezik, a lapos kármentő fül nélkül készül.
2. Kocsmákban, csárdákban léccel, ráccsal elkülönített, védett tér.
Kastélyos
Világos-vörös színű bor.
Kazein
Tejfehérje. Bor derítőszereként is használják.
Kázié / kázé
Pezsgőgyártás során a palackos erjesztésű pezsgőket egy speciális „A” alakú pezsgőtartó állványra helyezik. A palackokat a nyakuknál bedugják az állvány speciális lyukaiba, majd az előre meghatározott metódus szerint forgatják, míg a palack szinte teljesen fejtetőn áll. Ezt az állványt nevezzük kázénak .
Kékalj
kékderített bor üledéke.
Kemény bor
A nagy savtartalmú bor megnevezése.
Kén
A borászatban az egyik legfontosabb kémiai anyag. Felhasználása széleskörű, annak ellenére, hogy visszaszorítására különböző lépéseket tesznek.
Kéndioxid
A borászatban fertőtlenítőszerként használják. A kén elégetésekor keletkezik, szúrós szagú mérgező gáz. Nyomással cseppfolyósítható.
Kénes íz
A frissen kénezett bor íze, vagy a túlkénezett bor íze.
Kénessav
Bomlékony sav, amely csak vizes oldatban létezik. Antiszeptikus, redukáló, valamint íz- és zamatképző hatású. A mustban és a borban részben kötött, részben szabad állapotban van jelen. Borászatban 5%-os oldatát használják.
Kénezés
A mustba, vagy a borba kénessavat, vagy kén-dioxidot juttatunk.
Kénhidrogén szag (záptojásszag)
Borbetegség. Az élesztőgombák a borban található kénvegyületeket kénhidrogénné redukálja.
Kénlap
Régebben azbesztcsíkokra fölitatott kén, amelyet a boroshordók és a borospince kénezésére használnak. Manapság már a kénlapok is azbeszt mentesek!
Kenyéríz (brodig)
Kenyérhéjra emlékeztető kellemes bor íz.
Keresztakona (srédli)
Szállítóhordók lezárására használt akona dugó.
Keseredés
Borbetegség. A bor cserzőanyagainak észterei okozzák.
Kisfröccs
1 dl bor - 1 dl szódavíz keveréke.
Kiütési hányad
A lényeredék mértéke, 100 kg szőlőből kinyert lé mennyisége.
Klasszikus pezsgőkészítés
A hagyományos pezsgőkészítési módszer. A pezsgő palackban erjed, és a seprőjén érik.
Kocsány íz
A zöld kocsányoktól eredeztethető borhiba.
Konyak
Franciaországban meghatározott területeken készített borpárlat.
Kontrakció
Térfogatcsökkenés például az erjedés során, vagy a folyadékok elegyítésekor. (A bor erjedésénél a kontrakció körülbelül: 0,5 százalék).
Korcsolya (hordókorcsolya)
A szállítóhordók fel- és lerakására használt két végén vasalt fagerenda.
Kóser bor
A zsidó vallás előírásai szerint elkészített bor.
Kotyogó
Az erjesztő edény nyílására helyezett, vízzel töltött eszköz, amelyen át távozik a szén-dioxid, de az eszköz garantálja a levegő kizárását az erjesztő edényből.
Kovaföld
Szűrőanyag. A kovaalgák porózus, üreges váza.
Könnyű bor
Közepes mennyiségű szeszt tartalmazó, általában száraz bor.
Körfejtés
Egyfajta borkeverési művelet, a művelet során a tartályból levett bort ugyanabba a tartályba szivattyúzzák vissza.
Kötőfa
A boroshordók megtámasztására használt faék.
Kövér bor
Sok alkoholt és sok cukrot tartalmazó bor.
Krater / kratér
Régi, díszes görög edény, a bor vízzel való hígítására használták az ókorban.
Kulőr
A cukor hevítésével sötétbarnára pirított színezőanyag oldata.
Kupás
borházasítás.
Kutyafej
Fémcsap rendszerint bronz, amellyel az akona nyíláson át a hordóba töltik a bort.
Küvé
Pezsgőkészítésre házasított és egalizált bor. Újabban a házasított borokat nevezzük küvének (cuvée).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése