Ibrik
Öblös füles ivóedény.
Icce
Űrmérték. Egy magyar icce 0,848 liter, egy pozsonyi icce 0,839 liter, egy kis (erdélyi) icce 0,707 liter.
Illatos
Intenzív illatot idéző bor.
Illósavak
A bor forralásakor elpárolgó savak gyűjtőneve. A bor legfontosabb illósava az ecetsav.
Impregnálás
Szénsav elnyeletése borban.
Irányított erjesztés
Szabályozott erjesztés, ( hő, nyomás, stb.). A hidegkezelés alkalmával a borból kivonható a borkő, a melegkezelés alkalmával a borban a nemkívánatos élő mikroorganizmusok pusztulnak el, az enzimek inaktíválódnak.
Iskola-szőlőiskola
Szőlődugványok - oltványok gyökereztetésére -, illetve magoncok nevelésére szolgáló terület.
Iskolázó borkezelések
Nem egyszerű pinceműveletek. A bort tisztábbá, állóképesebbé teszik. Ilyen borkezelés a derítés, a szűrés, a hőkezelés is.
Itóka
Egyfajta szeszes ital. Az 1950-es években készített, mesterséges borutánzatot itókának nevezték.
Izabella
"Eper szőlő"-nek is nevezik. Régi direkt termő. Falusi házak lugasainak gyakori fajtája. Kékbogyójú fajta, áthatóan labrusca ízű és illatú. Hidegnek, gombabetegségeknek kitűnően ellenáll. Savas, kemény bora silány minőségű.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése