Habzóbor
A pezsgőt utánzó ital, amelyben mesterségesen elnyeletett ásványi szénsav van.
Hagymás színű
Pirkadt.
Hajtásválogatás szőlőben
A tőkénkénti hajtásszám pontos beállítása érdekében célszerű elvégezni a felesleges hatások eltávolítását, a hajtásválogatást, más néven zöldmetszést, zöldválogatást, vagy fattyazást.
Hamisítás
Meg nem engedett anyagok, kezelési eljárások alkalmazása a borászati kezelések során. A valóságot nem fedő megnevezések alkalmazása is hamisítás.
Harmonikus
A bor alkotóelemei összhangban vannak.
Házasítás
Többféle bor, must összekeverése határozott cél érdekében. Célja lehet az egységes minőségű borelőállítás. Például a bikavérek.
Hébér
Lopó.
Hegyközség
Szőlőtermelőkből alakult érdekvédelmi társulás.
Hektár
Földterület mérésére használt mérték. 1 hektár = 10000nm.
Hektoliterfok
A szesztartalom mértékegysége, megfelel 1 liter abszolút alkoholnak.
Heuriger
Termelői borkimérés Ausztriában.
Hibrid
Különböző fajhoz vagy fajtához tartozó növények keresztezésével létrehozott növényi egyed.
Hidegkezelés (frigorizálás)
A bort fagyáspontjához közeli hőmérsékleten hűtik a bort 6-8 napig. A borkő kicsapódik a hideg hatására, melyet még hidegen szűrnek ki a borból.
Hóbor
A fagyasztott borból kicsapott jég olvadéka. Alkoholtartalma 1-2 térfogatszázalék.
Hordó
Abroncsokkal összefogott, hajlított dongákból készült tartály, általában tölgyfából készül, vannak még gesztenyefából, eperfából, akácfából készült hordók is.
Hosszú bor
Zamatos, testes bor, melynek íze a lenyelés után még hosszú ideig érezhető az ember szájában.
Hosszúlépés / A. Szerkesztő /
Fröccs típus. Átmenet a kisfröccs és a házmester között! Pontos összeállítási arányain a mai napig vitatkoznak (zunk), de szokásos adagja felnőtteknek naponta min. 3x1 adag, adagonként 3 dl bor 1 dl szóda (a szóda elmaradhat)! Ide kívánkozik a híres mondás Armstrongtól, aki így kiáltott fel mikor a HOLD „földjére” lépett: - Egy nagy lépés az emberiségnek, egy hosszúlépés nekem!
Hőkezelés
Egyfajta borstabilizálási eljárás. A hidegkezelés során főleg a borkő, a melegkezelés során pedig a fehérjeanyagok csapódnak ki a borból. Az enzimek, és az élő szervezetek, mikroorganizmusok elpusztulnak.
Húzós bor
Aránytalanul magas cserzőanyag-tartalmú bor.
Húzott minta
Olyan borminta, amely a tartályban található bormennyiség minden rétegéből tartalmaz bort. A tartály fenekére leeresztett mintavevő készüléket fokozatosan emelik felfelé (húzzák) a tartály felszíne felé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése