2007. július 15., vasárnap

Borlexikon - G, GY

Gáttor / gátor
A pince boltozott előtere.

Gallon
Angolszász űrmérték. Az angol gallon 4,56 liter, az amerikai gallon 3,785 liter.

Galloz
A musthoz vizet, és cukrot adva csökkenti a savkoncentrációt, a cukor hozzáadásával növeli a must cukortartalmát, ezáltal kialakítja a must kívánatos összetételét.

Gantár
Ászokfa.

Gipszezés
Gipszport adnak hozzá a zúzott szőlőhöz, annak érdekében, hogy a bor savasságét megnöveljék, vagy a vörösborok színét javítsák.

Glicerin
Háromértékű alkohol. Főleg a cukor erjedésekor keletkezik. Növeli a bor sűrűségét. Szerkezeti képlete: (CH2OH-CHOH-CH2OH), a bort érzékszervileg bársonyossá, testessé teszi. A magyar borokban 6-10 g/l, a tokaji aszúkban 10-24 g/l található.

Glicerinerjedés
Borbetegség, ( megfordulás ) kénezéssel kezelhető.

Glükóz
Szőlőcukor.

Gömbölyű bor
Harmonikus összetételű, testes bor.

Gönci hordó
Tokaji hordótípus. Nevét Gönc községről kapta. A Tokaj-hegyaljai borvidékhez kapcsolódik. Jelenleg a XIX. században kialakult 160 icce=136 liter űrtartalmú tölgyfahordó, az aszúbor készítéséhez űrmértékkel szolgál.

Gyantás bor
Görögországban, Attikában a fehérborokat általában gyantával ízesítik. A gyantával ízesített bort retsinának nevezik.

Gyógybor
Borból készült gyógyító erősítő ital.

Gyöngyözőbor
Természetes vagy mesterséges szén-dioxid-tartalmú bor, amelyben 10 Celsius fokon legfeljebb 1-2,5 atmoszféra nyomás van.

Gyümölcsbor
Gyümölcshól, de nem szőlőből készült borszerű ital.

Gyümölcsös bor
Igazán a „gyümölcsös” szó azt a területet jelenti ahol a gyümölcsöt megtermeljük ! Pongyola megfogalmazásban szőlő, vagy más jellegzetes (pl. alma, meggy) gyümölcsök ízét mutató bor. Helyesen: pl. gyümölcs jelleget mutató bor.

Nincsenek megjegyzések: