2010. július 8., csütörtök

Szőlő lombrágyázása

Yara megoldások a szőlő lombtrágyázására


hirdetés
A szőlőnövény életéhez, felépítéséhez, zavartalan életfolyamataihoz 12 nélkülözhetetlen ásványi tápelemre van szükség, melyeket gyökéren, és levélen keresztül vesz/vehet fel.

Ezek hiánya élettani betegségeket okoz, és tápelem hiánytünetek, fejlődési rendellenességek alakulnak ki, a termés paraméterei csorbát szenvedhetnek.

A tápelemek és a víz felvétele jellemzően a növény gyökerén keresztül történik. De a szőlő a lombon és a zöld növényi részeken keresztül is vesz fel vizet és tápanyagot. A zöld részek felülete átjárható, lehetővé téve bizonyos tápelem formák és a víz bejutását. Ez a felvétel sokban eltér a gyökerekétől, melyet figyelembe kell venni. A nitrogén felvételénél a levélen keresztül a karbamid hasznosul legjobban, valamint sokkal savanyúbb és töményebb oldat a hatékonyabb, mint a gyökéren keresztüli felvételnél.Így a lombon a kémhatás 5 pH körül lehet, és a koncentráció az 1%-ot is elérheti!


Egyéb jellemzői a lombtrágyázásnak:

 • Tápelemek gyors felvétele és beépülése miatt nagyobb hatékonyság.
 • A tápelemek aktív mozgásukkal minden részhez rövid időn belül eljutnak Gyógyítás és megelőzés mellett a minőség irányítására is jó kiegészítő.
 • A keverhetőség miatt a növényvédelmi kezelésekkel egymenetbeni kijuttatás nem jelent többlet költséget (keverési próbát a biztonság érdekében mindig célszerű az új összetételekkel végezni).

Mikor, mit miért használjunk?


A szőlő lombtrágyázásában négy kiemelt területet különböztethetünk meg. Az alábbi szempontok szerint választhatjuk meg a lombtrágyázás céljait:


1. Általános kondicionálás, mikroelemek pótlása:


A szőlő fakadása után, fejlődésének kezdetén, a tenyészidő elején a legfontosabb kérdés a jó indulás, az általánosan jó tápanyag-ellátottság. Ebben az időszakban legjobban a mikroelem-ellátottság egészíthető ki (Fe, Mg, Zn, Cu, Mo), amelynek fokozott hiánya gyakran már fakadáskor észlelhető. Lényeges a komplex és komplett ellátás, mivel csak egy-egy mikro-, vagy makroelem pótlásával, egy-egy tápelem túlsúlyba kerülhet, ami több más elem érvényesülését gátolhatja, vagy rosszabbik esetben mérgezéseket okozhat. Pl.: K-Mg, P-Zn, P-Fe, Fe-Zn, Mg-Mn, Ca-Fe, B-Ca, stb.


2. Intenzív, gyors növekedés biztosítása:


A virágzást megelőző időszakban az időjárás gyakran hűvös, változékony, és előfordulhat, hogy a kis hajtások atkák fertőzésétől szenvednek. Ebben az időszakban egy emelt cink (Zn) tartalmú komplexes kezelés sokat segíthet kinöveszteni a hajtásokat az atkák és a hideg szorításából.


3. Bogyókötődés elősegítése:


Egyes szőlőfajták hajlamosak a rossz kötődésre, ha a szőlő virágzásakor az idő hűvös és csapadékos. Az idei évben sajnos erre nagy az esély. Ebben az időszakban a bór (B) jelentősége elsőrendű, de túladagolása a hiányához nagyon hasonlatos tüneteket válthat ki.
A megtermékenyülés más elemek jelenlétét is igényli, ezért célszerű a bórt komplexekben (nem csak bórt tartalmazó lombtrágyában) kijuttatni.

4. A termés minőségjavítása, érésgyorsítás:


A szőlő esetében a termés minőségével szemben különösen magas elvárásaink vannak: a lehető legmagasabb cukormentes szárazanyag tartalom, magas cukor és az ezzel harmonizáló savtartalom. A bogyóérés előtti minőségjavító, érésgyorsító komplex kezelés a fentieken kívül a növény kondícióját, ellenálló képességét is javítja. Jól tudjuk, hogy a kálium (K) szabályozza leginkább a fent említett dolgok alakulását, illetve azt is, hogy a K-felvétele rendkívül magas a bogyókötődés és az érés között. Ezen felül a vesszők beérését és a fagyállóságát is javítja.

Az alkalmazás során erre figyeljünk:

 • A lombtrágyázás mindig nagyobb lémennyiséggel, és nagyobb cseppmérettel hatékonyabb, ezért legalább 300 l/ha lémennyiséget javaslunk.
 • A levéllemez fonákján aktívabb a tápelemek felvétele is, ezért a permetezés-technika is fontos.
 • A felvételt akadályozza a túl magas hőmérséklet miatti gyors beszáradás, ezért a lombtrágyás kezelésekre a reggeli és a délutáni órákat javasoljuk.
 • Fiatalabb lombozatnál, 20-25 0C hőmérséklet felett, erős besugárzásnál alacsony páratartalom esetén nő a perzselés veszélye, ezért alacsonyabb töménységet használjunk.
 • Idősebb lombozaton, alacsonyabb hőmérsékletnél, korai és kései órákban magasabb töménységet használhatunk.


Megoldások a lombtrágyázásra


FolicareTM lombtrágya családunk tagjai, a szőlőnövény életéhez szükséges ásványi tápelemeket mind tartalmazzák, így az egész tenyészidős komplett és komplex lombtrágyázási programunkkal biztosíthatjuk a szőlőnk teljes mikroelem pótlását.


FolicareTM 19-11-24 Zn: az emelt cinktartalmú lombtrágyánkkal biztosítjuk a fakadás utáni intenzív, gyors növekedést, amit különösen az atkaölő szeres permetezések mellé javaslunk. Ezzel, hűvös idő esetén gyorsan ki tudjuk növeszteni a szőlőhajtásokat az atkák kártétele alól.
FolicareTM 17-9-33 B: az emelt bórtartalmú kezelés biztosítja a megfelelő megtermékenyülést, és bogyókötődést hűvös, csapadékos időjárás esetén is, kiküszöbölve a bór túladagolás kellemetlen következményeit. Biztosítja a tőketerhelés és a fürtszám által megadott termésszintet.
FolicareTM 8-0-40, a magas káliumtartalmú lombtrágya által biztosíthatja a magasabb cukortartalmú, magasabb cukormentes szárazanyag-tartalmú termést.

Yara csomag szőlőtermesztőknek


A csomag a kötődést, a növekedést és a minőséget javítókezelésekhez speciálisan kialakított összetételű műtrágyákból áll. Gazdaságos kiszereléssel nyújt segítséget a komplett technológiai kivitelezésben.
Előnyeik:

 • 1 hektáros kiszerelés elérhető a kisebb termelők számára is és az adagolást is könnyebbé teszi.
 • 10%-kal juthat hozzá olcsóbban a FolicareTM lombtrágyához, mintha egyenként vásárolná meg.
 • A technológiai ajánlással könnyen követheti, hogy melyik fejlődési ciklusban milyen műtrágyát alkalmazzon.


Fontos megemlíteni!


A lombtrágyázás nem váltja ki a komplett mikroelemes tápanyag-ellátást, viszont nagyszerűen kiegészíti és segíti, „stimulálja” a gyökéren keresztül történő tápanyagfelvételt, a növényi étvágyat, és átsegíti a szőlőt a számára kedvezőtlen időszakokon (hideg, aszály).

forrásom a http://www.agroinform.com/aktualis/Agroinform-Hirszolgalat-Yara-megoldasok-a-szolo-lombtragyazasara/20100628-12721/


Czinege Erik
Yara szakmai vezető

Nincsenek megjegyzések: