Zavarosító anyagok:
- Homok
- Bogyó hús foszlány: nem kívánatos. Illatos fajtánál íz zamatanyag mosódik be vele a borba.
- Mikroorganizmusok: élesztők mely erjedés elvégzése után leülepsznek a borban.
- Kolloidok: a borban 500 mg/l kolloid jellegű anyag kívánatos melyek mérete 20 nm-200 mikrométerig terjed.
1, fehérjék-termolabilis fehérjék
2, polifenol fehérjék
3, borkő
- Nehézfémionok:
A zavarosító anyagok, kiválása bekövetkezhet pH érték változásakor, hőmérséklet változásakor, vagy házasítás alkalmával.
A zavarosító anyagok eltávolítása:
- Öntisztulás
- Fejtés
- Szeparálás
- Derítés
- Szűrés
DERÍTÉS
A derítés folyamán olyan anyagot viszünk, finoman eloszlatva a borba, mely a bor zavarosító anyagait adszorbeálja, kicsapja, velük csapadékot képez és leülepszik a tartály aljára. Ülepedés közben magával ragadják a még lebegő részecskéket is. Ellentétes töltésénél fogva magához vonzza azokat.
A derítés hatásai:
- Tisztító hatás
- Stabilizáló hatás- hosszú ideig kisebb hatásoknak ellenáll, előnyösen hat a bor fejlődésére a kolloid anyagok lekötésével
A derítéskor a szemmel nem látható szennyeződéseket is eltávolíthatjuk. A termolabilis fehérjék a negatív töltésű derítőszerrel távoznak a borból, pontosabban, a termolabilis fehérjék irreverzibilisen koagulálnak, majd leülepednek.
DERÍTÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
- Próbaderítéssel a használandó anyagot és annak mennyiségét határozzuk meg.
- a próbaderítésnél használt derítő anyag pontosan az legyen amit később felhasználunk, ugyan azon a hőmérsékleten végezzük a próbaderítést, mint a későbbi üzemi derítést.
- A derítőanyagot rövid idő alatt , intenzíven keverjük a borhoz! A hosszabb idejű derítés a hatásfokot rontja, mert a már összetapadt , nagyméretű csapadékdarabokat kisebb részekre törjük, és az ülepedési idő növekedik.
- A bor nyugalmi állapotban legyen, ne legyen utóerjedés, mechanikai rázkódás, hőáramlás, légnyomásváltozás. A derítés 3-4 óra alatt végbemegy, az ülepedési idő 10-14 nap.
- Olyan derítőanyagot válasszunk, hogy a csapadék minél tömörebb és minél kevesebb legyen. A csapadék könnyen ülepedjen, és nehezebb legyen bornál. Ellenkező esetben lebeg a borban.
- A derítőanyagokat megfelelően készítsük elő( aprítás, darálás, duzzasztás, oldás ).
- A letisztult bort megfelelő időben válasszuk el a derítési üledéktől! Sem túl korán, sem túl későn!
A derítés anyagai:
- Ásványi derítőszerek
- Fehérjetartalmú szerek
- Kálium-vas- cianid / sárgavérlúgsó /
- Egyéb
OLDHATATLAN DERÍTŐANYAGOK
Betonitok
A borászatban használatos bentonitféleségek nátriun-, és kálcium-, alumínium agyagásványok. 1 g bentonit belső felülete kb. 5 m2. Duzzasztás után negatív töltésű lesz, ezáltal a pozitív fehérjéket adszorbeálja. A legfontosabb fehérje csökkentő anyag, így kiváló stabilizáló hatása van. A derítés során a fenolos anyagok mennyiségét is csökkenti, csökken a barnatörés veszélye, a bor világosodik ( vörösboroknál hátrány).
A Ca bentonit alig duzzad, hamar ülepszik de kevésbé tisztít. A Na bentoniterősen duzzad, eltávolítja a fehérjét, stabil kolloidot ad, pelyhes üledéket képez. Jelentős tulajdonsága a bentonitnak, hogy kémiailag teljesen közömbös, a bor alkotóival nem lép reakcióba, nincs jellegzetes íze, zamata. A bentonitot 1.lehetőleg langyos, kézmeleg vízzel kell duzzasztani, 2. csomómentesen elkeverni, általában 3. 10-21 szeres mennyiséggel, majd 4. 12-24 órán át állni hagyjuk. A felhasználás előtt a felesleges vizet leengedjük a tetejéről. A duzzasztáskor megkötött vizet a bentonitok a felhasználás során nem adják le! A borhoz 5. adagolása a bor folyamatos keverése közben történik Léteznek azonnal felhasználható típusok. Önállóan is használhatjuk, de kiegészítője lehet a csersav-zselatinos derítésnek is. Különböző, pl. 50 g /hl- es adaggal.
Kombinált derítésről beszélünk akkor, amikor sárgavérlúgsóval, vagy/és csersav-zselatinnal együtt használjuk a bentonitokat! Az általános szabály szerint a helyes adagolási sorrend a következő:
- csersav;
- bentonit;
- sárgavérlúgsó;
- zselatin.
A bentonit néha felcserélhető a sárgavérlúgsóval. a próbaderítés itt is irányadó! Fontos, hogy a próbaderítéssel meghatározott mennyiség fölött adagolt bentonitféléknek káros hatásuk a borra nincs, túlderíten gyakorlatilag bentonittal nem lehet! A túladagolt bentonit csak a pénztárcánkra káros!
Néhány ismertebb bentonit típus:
· DERITON
BW 200
· VULCOBENT PROTEX
· NEODER
· BENTONITE COMPACT DUE
· BENTOLIT SUPER
· SPHEROBENT SUPER
Néhány ismertebb keverék / bentonit+zselatin+PVPP+más/
· ALFA P
· NEOCLAR
Néhány zselatinféleség:
· VULCAGEL L
· GELATINE ATOM
· GELANORM
DERÍTŐANYAGOK
- ZSELATIN
Vízben erőse duzzadó fehérje, tisztított enyv. Forgalomban szemcsékre őrölve, hidegen oldódóan, folyékony állapotban kerül. Borok derítésére csersavval, vagy kovasavszóllal használjuk, de magas cserzőanyag tartalmú boroknál önállóan is. Szokásos adagja 6-18 g / hl.
- KAZEIN
A tej fehérjéje. Foszfortartalmú összetett fehérje. Por alakban kapható. Tízszeres mennyiségű vízben áztatjuk. A bor savai csapják ki, ezért túlderítés nem történhet. Nemcsak derítő hatású, hanem kisebb szín illetve íz hibákat is korrigál a fenolosvegyületek kiválasztása révén. Vörösborok derítésére színtelenítése miatt nem alkalmas. Alkalmazott mennyiség 5-50 g/hl.
- TOJÁSFEHÉRJE
Vörösborok derítésére használják. Hatóanyaga az albumin és a globulin. A bor cserzőanyagaival ad csapadékot. Színkímélő hatású. 2-3 tojás fehérje habosra verve / hl.
- VIZAHÓLYAG
A halak úszóhólyagja, szárítva, őrölve. Tiszta enyv. Fényes bort ad. Magas ára miatt minőségi fehérborok derítőszere. Alkalmazott mennyiség 1-3 g /hl. Használata manapság egyre jobban visszaszorul.
- CSERZŐANYAG / borászati tannin/
Nem derítőanyag, hanem a fehérjetartalmú derítő szerek kicsapatására szolgál. A csersav barna színű por. Minél jobb minőségű annál világosabb. A csersav jól oldódik vízben, negatív töltésénél fogva ad csapadékot a zselatinnal. A használandó mennyiséget próbaderítéssel kell megállapítani.
- KOVASAVSZÓL
Polimerizált kovasav vizes oldata. Önmagában ez sem derítőszer. Előnye a csersavval szemben, hogy folyadék, nem csomósodik. Nehezen tisztuló, pektinben, polifenolokban gazdag újborokat jól deríti. Keverési aránya 1 g/hl zselatinhoz a 15%- os kovasavszolból 10 ml szükséges.
- SÁRGAVÉRLÚGSÓ / káliumferrocianid/ K4/Fe/CN/6/
A borban lévő ionos nehézfémek: vas, réz, cink, mangán eltávolítására szolgál. Adagolását csak laboratóriumi méréssel lehet elvégezni, mert túladagolása esetén a borok savai cián hidrogént szabadítanak fel ami mérgező. Főleg a vas-3-at csapatja ki berlini kék csapadék formájában, ami kolloid jellegű, amit más derítőszerekkel kombinálják a gyorsabb ülepedés érdekében.
- POLIVINIL-POLIPIRROLIDON /PVPP/
Fenolos anyagok eltávolítására alkalmas, cserzőanyagok hozzáadásával. A borból a felesleges cserzőanyagot is kicsapja. Max. 80 g / hl.
- AKTÍV SZÉN
Színjavítás, íz hibák kiküszöbölésének egyik módja az aktív-szén felhasználása. A dagolás után 24 óra múlva az aljról lefejtés. Hátárnya, hogy nagyon megviseli a bort. Kombináltan alkalmazzuk, pl. bentonittal.
- ENZIMKÉSZÍTMÉNYEK
Pozitív hatással van a bor érésére. Könnyebbé teszi a bor készítését.
szerkesztette: Lajkó Gábor
- Ásványi derítőszerek
- Fehérjetartalmú szerek
- Kálium-vas- cianid / sárgavérlúgsó /
- Egyéb
- csersav;
- bentonit;
- sárgavérlúgsó;
- zselatin.
1 megjegyzés:
"A túladagolt bentonit csak a pénztárcánkra káros!"
Kerüljük a bentonit túladagolását, mert a bentonit mint hatékony abszorbens értékes aminosavakat, zamatanyagokat is kivesz a borból, továbbá számottevően növelheti a bor nátriumtartalmát.
Megjegyzés küldése