2008. január 4., péntek

Borászati irodalmi ajánló

Borászati irodalmi ajánló

Dlusztus Imre:
MAGYAR BORÁSZOK - THUMMERER VILMOS
Kiadó: Alexandra Kiadó, 2004
Dlusztus Imre:
MAGYAR BORÁSZOK - POLGÁR ZOLTÁN
Kiadó: Alexandra Kiadó, 2004
Dékány Tibor-Roháry Gábor:
BOROK ÉS ASSZONYOK
Kiadó: Akó Kiadó, 2004
Szabó Béla-Dobray Endréné:
GYÜMÖLCSBOROK, GYÜMÖLCSLEVEK HÁZI KÉSZÍTÉSE
Kiadó: Mezőgazda Kiadó, 2004
Bárány István:
A MAGYAR BOR - BOROK, BORVIDÉKEK, BORÁSZOK
Kiadó: Corvina Kiadó, 2004
Dlusztus Imre:
MAGYAR BORÁSZOK - SZEPSY ISTVÁN
Kiadó: Alexandra Kiadó, 2004
Dlusztus Imre:
MAGYAR BORÁSZOK - KAMOCSAY ÁKOS
Kiadó: Alexandra Kiadó, 2004
Dlusztus Imre:
MAGYAR BORÁSZOK - MALYA ERNŐ
Kiadó: Alexandra Kiadó, 2004
Dlusztus Imre:
MAGYAR BORÁSZOK - GÁL TIBOR
Kiadó: Alexandra Kiadó, 2004
Dlusztus Imre:
MAGYAR BORÁSZOK - FIGULA MIHÁLY
Kiadó: Alexandra Kiadó, 2004
Haraszti Gyula:
TOKAJI BOROK
Kiadó: Kossuth Könyvkiadó, 2002
Haraszti Gyula:
VILLÁNYI BOROK
Kiadó: Kossuth Könyvkiadó, 2002
Rohály-Mészáros:
BORKALAUZ 2003
Kiadó: Akó Kiadó, 2003
Ambrus-Csoma-Somlósi:
A MAGYAR BOR ÚTJA
Kiadó: B.K.L. Kiadó, 2002
Zraly, Kevin:
BORKURZUS-ÚTMUTATÓ BORKEDVELŐKNEK
Kiadó: Alexandra Kiadó, 2002
Simon, Joanna:
A BOROKRÓL
Kiadó: Gabo Kiadó, 2003
Mercz-Kádár:
BORÁSZATI KISLEXIKON
Kiadó: Mezőgazda Kiadó, 2001
Gazda Albert-Kovács András I.:
BOREMBEREK
Kiadó: Ixmédia Könyv-és Lapkiadó, 2003
Kele István:
MAGYAR BOROK ÉVKÖNYVE 2004
Kiadó: Continew Kft., 2003
Cey-Bert Róbert Gyula:
A BOR VALLÁSA
Kiadó: Paginarum Kiadó, 2002
Kozma Pál: Szőlőtermesztés. I-II. kötet
Budapest, Mezőgazdasági Kiadó. 1967.
Csoma Zsigmond-Balogh István
Milleniumi Szőlős-Boroskönyv
Agroinform Budapest,2000

Mercz Á.
Borászati gépek és kezelésük
Mezôgazdasági Kiadó, 1962.
Katona J., Dömötör J.
Magyar borok, borvidékek
Mezôgazdasági Kiadó, 1963.
Antal D., Mercz Á., Nagy I.
A szôlészet és a borászat építményei
Mûszaki Könyvkiadó, 1965.
Ferenczi S.
A szôlô, a must és a bor kémiája
Mezôgazdasági Kiadó, 1966.
Tompa B.
A bor itthon és a nagyvilágban
Mezôgazdasági Kiadó, 1967.
Ordódy G.
Hordómérô táblázatok
Mezôgazdasági Kiadó, 1969.
Keller M., Érczhegyi L., Török S.
Pálinka, csemegebor, pezsgô
Mezôgazdasági Kiadó, 1969.
Feyér P.
Szôlô- és borgazdaságunk történetének alapjai
Akadémiai Kiadó, 1970.
Kádár Gy.
Homoki bor készítése és kezelése
Mezôgazdasági Kiadó, 1971.
Kádár Gy.
Borászat
Mezôgazdasági Kiadó, 1973.
Keller M.
Borpárlat és gyümölcspálinka
Mezôgazdasági Kiadó, 1977.
Szabó-Jillek J.
Nagy hírû boraink
Mezôgazdasági Kiadó, 1977.
Göblös G., Jakab B.
A szôlô gépi szüretelése és feldolgozása
Mezôgazdasági Kiadó, 1978.
Edelényi M.
Borászati mikrobiológia
Mezôgazdasági Kiadó, 1978.
Göblös G., Jakab B., Kis F., Kissné B. É.
A szôlôtermelés és -feldolgozás üzem- és munkaszervezése
Mezôgazdasági Kiadó, 1979.
Mercz Á.
Az italgyártás gépei
Mezôgazdasági Kiadó, 1981.
Kádár Gy.
Borászat
Mezôgazdasági Kiadó, 1982.
Szabó J., Török I.
Tokaj-Hegyaljai Album
Állami Könyvterjesztô Vállalat, 1984.
Mercz Á.
A must és a bor egyszerû kezelése
Mezôgazdasági Kiadó, 1985.
Erdôss T.
Borvizsgálati módszerek
Mezôgazdasági Kiadó, 1986.
Töttös G.
A szekszárdi szôlô és bor
ALISCAVIN, Szekszárd, 1987.
Bodnár L.
Az egri és a mátraaljai történelmi borvidék
Heves megyei Tanács, Eger, 1987.
Katona J.
Magyar Borkalauz
Corvina Kiadó, 1987.
Váry J., Tóth S., Kádár Gy.
A borbírálat szókincse
Kiskunhalasi Á. G. szakbiz., 1990.
Fornády E.
A borkezelés mestersége
Novorg (reprint kiadás), 1990.
Szövényi E.
A házi bor készítése
Mezôgazdasági Kiadó, 1990.
Kállay M., Bárdi Gy.
Adatok a magyar borok nitráttartalmáról
Borgazdaság, 1990.
Soós J.
Az innováció kérdései a magyar borászatban
Borgazdaság, 1990.
Bellaghné M. V., Bódyné Szalkai, Mattyasovszky P
Borok szerves savtartalmának folyadékkromatográfiás vizsgálata. . .
Borgazdaság, 1990.
Tóth S.
Szôlôfajták és világpiaci irányzatok
Borgazdaság, 1990.
Jeszenszky Z-né
A borok ólomtartalmáról
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1991.
Zimonyi A.
A hegyközségi rendszer Magyarországon a II. világháború elôtt
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1991.
Kampós J.
A pinceszövetkezetek mûködési elvei és szerepük Németo. borászatában
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1991.
Szövényi E., Kállay M.
A tangenciális szûrés borászati alkalmazásának hazai tapasztalatai
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1991.
Mercz Á.
Az EK-szûrô fejlôdéstörténete
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1991.
Botos E.
Az eredetvédelmi rendszer bevezetésének gazdasági szempontjai
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1991.
Balassa I.
Tokajhegyalja szôleje és bora
Tokajhegyaljai ÁG. , Tokaj, 1991.
Lakner Z., Szabó T., Nagy J., Vödrös É.
A borfogyasztás és borkultúra fejlôdésének néhány kérdése Magyaro. -on
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1992.
Lékó L., Dobány S., Patkó Gy., Vida J.
A borok különbözô színû palackokban bekövetkezô oxigénfogyasztása
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1992.
Pásti Gy., Korány K., Lôrincz Gy.
Az Egri Bikavér barrique érlelésének tapasztalatai, 1-2.
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1992.
Mercz Á.
Az átfolyó rendszerû borpasztôrözôk fejlôdéstörténete
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1992.
Kállay M., Szövényi E., Bárdi Gy.
Borkezelô anyagok összehasonlítása és hatása a borok összetételére, 1-2
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1992.
Kádár Gy.
50 éves a KÉE Élelmiszeripari Karának Borászati Tanszéke
Kertészeti és Él. ip Egyetem, 1993.
Nyikos I., Zilai Z.
A Magyar Bor Akadémia Évkönyve
Mezôgazda Kiadó, 1993.
Kállay M., Bárdi Gy.
A bor oldható fehérjetartalmának meghatározására szolgáló módszerek. . .
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1993.
Lakner Z., Szabó T.
A borászati marketing feladatai az átalakulás és a privatizáció idején
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1993.
Müller I.
A borkereskedelem ábécéje
Pelsovin Trade Bt, 1993.
Botos E., Rohály G.
A borkultúra fogalma, alkotóelemei és meghatározásuk
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1993.
Totth G., Kopcsay L.
A magyar borpiac elemzése és fejlesztésének lehetôségei, 1-2.
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1993.
Szenes E-né
Gyümölcslevek, gyümölcsborok, szörpök készítése. . . .
Integra-Projekt, 1993.
Bódyné Szalkai, Magyar I.
Különbözô kezelôanyagok hatása a borok barnulására, 1-2.
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1993.
Ásvány Á.
Száraz borok kénezésének további korlátozása
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1993.
Kádár Gy., Kállay M., Bárdi Gy., Bódyné Szalkai
A cefrekezelés hatása a borok aromaanyagaira és érzékszervi . . . .
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1994.
Mercz Á.
Az optimális mustnyeredék biztosítása membránsajtókkal
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1994.
Pásti Gy., Ujvári T., Korány K.
Fehér borok barrique érlelése
Kertészeti Tudomány, 1994.
*
Francia borok és párlatok
SOPEXA, 1994.
Csávossy Gy.
Gondolatok a bortékában
Dacia Könyvkiadó, Kolozsvár, 1994.
Bódyné Szalkai, Magyar I.
Mustülepítésre és együtterjesztésre alkalmazott kezelôszerek hatása. . ,
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1994.
Giacomini P., Kállay M.
Uj irányzatok a borkészítési technológiákban
Kertészeti Tudomány, 1994.
Botos E.
A Gallo jelenség, avagy egy sikeres marketing stratégia a bor világában
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1995.
Botos E.
A bor megnevezésének marketing szempontjai
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1995.
Kozma P.
A szôlô-és borkultúra Magyarországon
Mezôgazda Kiadó, 1995.
Kádár Gy.
A termôhely, a fajta-, és az üzemi szerkezet változásából származó. . .
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1995.
Szalka P., Zahári P.
Az O. I. V. nemzetközi borverseny szabályzata
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1995.
Török S.
Borászok zsebkönyve
Mezôgazda Kiadó, 1995.
Bódyné Szalkai, Fodor P.
Borok kálium-, nátrium-, kalcium- és vastartalmának mérésére alkalmas. . .
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1995.
Hajós Gy.
Borok könyve
Kossuth Könyvkiadó, 1995.
Rohály G.
Borszakértô képzés Európában
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1995.
*
Gold - Magyar Gasztronómia
Párizs 2000 Kiadó Kft., 1995.
Urbán A.
Gondolatok a hegyközségi törvényrôl
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1995.
Kovács Gy., Mikó Z., Szabó Gy.
Hegyközség, szôlészet, borászat
Agrocent Kiadó, 1995.
Török S.
Magyar Borkultúra
Mezôgazda Kiadó, 1995.
Katona J.
Pocket guide to Hungarian Wines
Magyar Borkereskedôk Szöv., 1995.
Lôrincz Gy., Pásti Gy., Gál L., Kállay M.
Szénsavatmoszférás borkészítési technológiák:kísérletek a hazai alk.
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1995.
Bognár K., Mercz Á.
Szôlômûvelés, borkészítés
Mezôgazda Kiadó, 1995.
E. Lemperle, H. Trogus
11. Nemzetközi Borászati szimpozium (Sopron, Hotel-Lôvér)
International Ass. for Winery., 1996.
Szalka P., Zahári P.
A Nemzetközi Szôlészeti és Borászati Hivatal által kiadott . . . (7 rész)
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1996.
Szalka P., Zahári P.
A borok címkézésének nemzetközi szabályzása
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1996.
Királyné V. Zs., Kerényi Z., Tyihák E.
A rezveratrol mint egészségvédô fenoloid vegyület a magyar borokban
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1996.
*
BORongoló
Magyar Szôlô-és Borkultúra A., 1996.
Pók T.
Borászati segédanyagok összehasonlító értékelése. . . 1-2. rész
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1996.
Lôrincz Gy., Kállay M., Korány K.
Examination of aroma componenets in white wines made by c. -dioxid. . .
Kertészeti Tudomány, 1996.
Pásti Gy., Lôrincz Gy., Pók T.
Szénsavatmoszférás borkészítési technológiák. 2. rész
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1996.
Kirkland S.
The Wines and Vines of Hungary
New World Publ. INC., 1996.
Botos E., Szabó A.
Versenyképes bor
FM SzBKI, Kecskemét, 1996.
Urbán A.
A hegyközségi tisztségviselôk kézikönyve
Kertészeti és Él. ip Egyetem, 1997.
Kopcsay L., Totth G.
A magyar borászat versenyképességét meghatározó tényezôk. 1-2. rész
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1997.
Vas Gy., Lôrincz Gy.
A musttisztítás hatása a fehérborok aromakomponeneseire
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1997.
Lôrincz Gy., Pásti Gy., Kállay M.
A szénsavatmoszférás borkészítés újabb tapasztalatai
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1997.
Sailer M.
Borbarátok kézikönyve
Sailer Verlag, Nürtingen, 1997.
Hajdú I. -né
Bormarketing
Kertészeti és Él. ip Egyetem, 1997.
Lôrincz Gy., Pásti Gy., Kállay M.
Formation of ethanol in different carbonic maceration techniques
Kertészeti Tudomány, 1997.
Török S., Mercz Á.
Magyar Borkultúra
Mezôgazda Kiadó, 1997.
Kovács T., Vas Gy., Gál L.
Szárított fajélesztô-starterek almasavbontó képességének hasonlítása
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1997.
Eperjesi I., Kállay M., Magyar I.
Borászat
Mezôgazda Kiadó, 1998.
Kállay M., Janky F., Pásti Gy., Magyar I.
Borászat (szakirányú továbbképzés)
Kertészeti és Él. ip Egyetem, 1998.
Mercz Á.
Budafok- Town of wines
Tájak, korok, múzeumok Egy., 1998.
Somlyai I.
Gyakorlati borászati kémia
Mezôgazdasági Szaktudás Kiadó, 1998.
Kállay M., Török Z.
Rezveratrol izomerek meghatározása
Magyar Szôlô- és Borgazdaság, 1998.
Szôke L., Müller I.
XX. országos sz‹lész-borász továbbképz‹ tanfolyam
Pelsovin Trade Bt, 1998
ALTMANN, H. - BAUER, K. (1987): Weinbau. Agrarverlag, Wien.
BERGMANN, W. (1979): Termesztett növények táplálkozási zavarainak elôfordulása és felismerése. Mg-i Kiadó, Budapest.
BOTOS, E. (1989): Az alföldi szôlôtermesztés termôhelyi adottságai a termôhely - minôsítés tükrében. (in: Bognár K. Szerk.: Szôlô a homokon.) Mg-i Kiadó, Budapest.
BRANAS, J. (1974): Viticulture. ENSA, Montpellier.
CURRLE, O. - BAUER, O. - HOFÄCKER, W. - SCHUMANN, F. - FRISCH, W. (1983): Biologie der Rebe. Meininger Verlag und Druckerei, Neustadt.
CSEPREGI, P. (1982): A szõlõ metszése, fitotechnikai mûveletei. Mg-i Kiadó, Budapest.
CSEPREGI, P. (1982): Szôlôtermesztés II. Termesztéstechnológia. Egyetemi jegyzet. Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest.
CSEPREGI, P. - ZILAI, J. (1989): Szôlôfajta-ismeret és -használat. Mg-i Kiadó, Budapest.
CSEPREGI, P. (1983): Szôlôtermesztés III. Fajtaismeret. Egyetemi jegyzet. Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest
DIÓFÁSI, L. (1985): A minôségi borszôlôtermesztés tudományos alapjai. Mg-i Kiadó, Budapest.
FREGONI, M. (1980): Nutrizione e fertilizzazione della vite. Edagricole, Bologna.
FREGONI, M. (1985): Viticoltura generale. REDA, Milano.
HUGLIN, P. (1986): Biologie et écologie de la vigne. Ed. Payot, Lausanne - Paris.
KOZMA, P. (1981): A szôlô és termesztése I. A szôlôtermesztés történeti, biológiai és ökológiai alapjai. Akadémiai Kiadó, Budapest.
KOZMA, P. (1983): Szôlôtermesztés I. Általános rész és a szôlô szaporítása. Egyetemi jegyzet. Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Budapest
KOZMA, P. (1993): A szôlô és termesztése II. A szôlô szaporítása és termesztéstechnológiája. Akadémiai Kiadó, Budapest.
NÉMETH, M. (1966): Borszôlôfajták határozó kulcsa. Mg-i Kiadó, Budapest.
NÉMETH, M. (1967): Ampelográfiai Album. Termesztett borszôlôfajták 1. Mg-i Kiadó, Budapest.
NÉMETH, M. (1970): Ampelográfiai Album. Termesztett borszôlôfajták 2. Mg-i Kiadó, Budapest.
NÉMETH, M. (1975): Alany-, direkt termô- és csemegeszôlô-fajták. Mg-i Kiadó, Budapest.
RUCKENBAUER, W. - Amann, H. (1988): Überlegungen zur Blattanalyse im Weinbau. Mitteilungen Klosterneuburg, 1:1-20.p.
SZ. NAGY, L. (1986): Kertészeti termesztés III. (Szôlôtermesztés). Egyetemi jegyzet. A KÉE Élelmiszeripari Kara kiadványai, Budapest.
SZÔKE, L. (1994): Kertészeti termelés - Szôlôtermesztés. Fôiskolai jegyzet. GATE Mezôgazdasági Fôiskolai Kara kiadványai, Gyöngyös.
VOGT, E. - GÖTZ, B. (1978): Weinbau. Verlag Ulmer, Stuttgart.
WINKLER, A. J. - COOK, K. A. - KLIEWER, W. M. - LIDER, L. A. (1974): General Viticulture. University of California Press, Berkley - Los Angeles - London.

Nincsenek megjegyzések: