2009. február 4., szerda

A szőlő trágyázása

Alaptrágyázás

Az alaptrágyázás mértéke – a talajerőtől függően 6 – 8 q szerves trágya és 60 – 80 kg vegyes műtrágya lehet 100 m 2 -enként. Az alaposan bedolgozott feltöltő- vagy készlet-trágyázás később megtérül, mert 10 – 15 évig is biztosítja az alapvető tápanyagokat. 

A bedolgozás - a teleprendezést követően – történhet kiszórással és közép mély alászántás utáni mélyforgatással, de kisebb területen kézzel, soronként is. A beforgatás idejét úgy kell meghatározni, hogy az ültetésig elegendő idő álljon rendelkezésre, hogy a bedolgozott tápanyag ülepedjen, összeérjen. Ez kb. 3 – 5 hónap. 

Lazább talajokon jó előkészítést ad a telepítés éve előtt vetett, nagy zöld tömeget adó növény termesztése is. A zöldtrágyaként szolgáló növényt – kellő mennyiségű műtrágyával együtt –úgy kell bedolgozni, hogy a telepítés idejére a talaj beérjen. 

Különösen fontos lehet a talajfertőtlenítés, ha az új felépítés kiöregedett szőlőültetvényhelyén történik, vagy ha a talaj kártevőkkel fertőzött. Ezt célszerű ősszel elvégezni, hogy a tavaszi ültetésig a szerek lebomolhassanak (Basudin, Counther). 

Talajerő- utánpótlás 

A fenntartó vagy kiegészítő trágyázással folyamatosan – évente, kétévente- pótolni kell a talajból felhasznált vagy lemosódott, megkötött tápanyagokat. Kellő biztonsággal 100 kg termeléshez: - 0,8 – 1,5 kg N (nitrogén) - 0,7 – 1 kg P 2 O5 (foszfor - pentoxid) és - - 1,3 – 2,5 kg K 2 O (kálium – oxid) Hatóanyaggal kell számolni. Jó arány a N: P 2 O5: K 2 O = 1: 1: 1: 3 arány. 
A műtrágyákat legjobb ősszel kiadagolni – kivéve a nitrogént, amelyet a megosztva javasolunk -, mert lassan mozognak a talajban. Alapelv: legalább 30 cm mélyre kerüljön a tápanyag, mert így közel lesz a gyökérzónához, nem kerül a talajmunkák során a felszínre, nem szárad ki. A gyorsabban mozgó műtrágyát elég sekélyen bemunkálni. 

Lombtrágyázással főleg hiánybetegségeket kezelhetünk, a szőlő levele ugyanis fel tud venni különféle tápláló ionokat. 

A lombtrágyák lehetnek: 
  •  műtrágyák vizes oldatai,
  • speciális lombtrágyák 
A levéltrágyákat általában a soron következő permetezéskor, a növényvédő szerekkel együtt juttatjuk ki. Újabban már ún. növénykondicionáló szereket is ajánlanak.

Bővebben: 

Nincsenek megjegyzések: