2010. június 16., szerda

Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara felhívása

hirdetés
Rendkívüli felhívást teszünk közzé, mert olyan helyzet alakult ki a szőlőtermesztésben, hogy igen jelentős kárral fenyegetnek a szőlő betegségei.

A múlt heti nyári kánikulát hétfőn egy változó frontrendszer felhőzete enyhítette meg egy kicsit, de sokfelé erős záporokat, zivatarokat eredményezett. A keddi csendesebb időjárás után, szerdától a hétvégéig újabb kisebb hőmérséklet csökkenés, de szinte naponta ismétlődő esők jöhetnek. A hőmérsékletek napközi és éjszakai értékei is alegkedvezőbbek az igen erőteljes peronoszpórafertőzésnek.


A szőlő virágzás végén van legtöbb helyen és erős a lisztharmat veszély is, de mellette a szürkepenész korai fertőzésének is nagy lehetősége van a lehulló virágzati részek elhalásával. A záporok, zivatarok, helyenkénti jégesők pedig a fakórothadás veszélyét is fokozzák. A szőlő minden része mostani állapotában igen érzékeny ezekre a fertőzésekre.


Amikor az időjárás lehetővé teszi, most azonnal védjük szőlőinket megelőző jelleggel a betegségek ellen. Legjobbak a felszívódó szerek kontaktkombinációkban, és az újabb kezelésekre 5-8 napnál hosszabb időt ne tervezzünk, mert a szerek hígulása ilyen erős fertőzési nyomásban, erős növekedési stádiumban nem biztosít garantált védelmet. A strobil-urin hatóanyagú készítményeket most lehetőség szerint még mellőzzük, más hatóanyagokat válasszunk.


Vegyük figyelembe azt is, hogy előrejelzési táblázat szerint már most a leveleken és a fürtökön a kórokozó eltérő időpontban jelenik meg. A fürtök is nagyon érzékenyek, fogékony állapotban vannak a betegségekre és itt a kontaktszereknek nagy a jelentősége a védelemben.
A szőlő mellett a burgonya, paradicsom, tojásgyümölcs is veszélyben van a burgonyavésztől. A hagyma, uborka, de a borsó is megbetegedhet a peronoszpórától. Ezeket se hagyjuk ki a védekezésekből!


Hogy a rendkívül széles növényvédő szer választék közül, mely készítménnyel történjen a védekezés, javasoljuk, kérdezzék meg növényorvos, növényvédő szakmérnök kollégáinkat, s a gazdabolti eladókat.

Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Nincsenek megjegyzések: