2007. július 12., csütörtök

Borlexikon - R

Rajnai kanna



Fából készült, boros sajtár. Általában csűröléskor használták.

Rajnai palack



Hosszú nyakú, 0,7 vagy 0,75 literes borospalack. Minőségi borokat töltenek bele.

Rajnai rizling



A Rajnai rizling németországi eredetű borszőlőfajta, a világon az egyik legelterjedtebb és Magyarországon is népszerű.
A szőlőfajta tőkéje erősen növekvő, vesszőinek sűrűsége közepes, vesszői merevek és hengeresek. Fürtje kicsi, tömött, hengeres, kicsit kúpos, gyakran szabálytalan alakú. Termőképessége közepes, Magyarországon szeptember végétől már érik, de akár több hónappal később is szüretelhetik. Fagytűrése a vinifera fajták közül talán a legnagyobb.
Bora kemény, de finom savakkal, extrakttartalma nagy, illat- és zamatanyag-tartalma gazdag, cukortartalma közepes, de ez változó. Termőhelytől és feldolgozástól függően sokarcú lehet, a könnyű, vékony, savas bortól egészen a testes, nagy cukortartalmú csemegeborig.
Magyarországon főleg a csongrádi, tolnai, etyek-budai és hajós-bajai borvidékeken elterjedt.
Hasonnevei: Rajnai, Rizling, Weisser Riesling, Rizling ryzsky, Riesling blanc, Riesling renano bianco, Riesling dRhia, Johannisberger, Fehér rizling, Rheinriesling, Rhine Riesling.

Rámpás bor
Kiforrott, de még le nem tisztult bor. Lásd: majomtej.

Rázópróba
Az egyik állóképességi vizsgálat. A palackozott bort több napon át rázógépen rázzák. A próba a szállíthatóság próbája.

Reduktív borkezelés
Az oxidatív folyamatok kizárásával végzett borkezelés, amelynek célja a szőlőből származó erjedéskor keletkezett illat- , zamatanyagok megőrzése.

Reproduktív fázis
A szőlő reproduktív fázisa a termőrügyek kialakulásától a termés éréséig tart (kb. 1,5 év).

Rezes törés
A borban réz-sók csapódnak ki.

Rizlingszilváni



Magyarország második legelterjedtebb minőségi fehérborszőlő-fajtáját a svájci Thurgau kanton szülötte Dr. H. Müller a Geisenheim-i Kutató Állomáson állította elő 1882-ben. A német nyelvterületen Müller Turgau-ként ismert, fajta hibrid a szőlőtermesztés északi határához közeli területek egyik közkedvelt fajtája Európa szerte. Származása bizonytalan. Az újabb genetikai kutatások szerint a Rajnai rizling mellett a fajta másik szülőjeként a Zöld szilváni helyett inkább a Chasselas-t tartják valószínűbbnek. Levele szép ötkaréjú, mélyen tagolt, sarkos, hólyagos felületű. Átlagos években szeptember második dekádjában szüretelhető. Bőtermő, könnyen túlterhelhető. Hátrányos tulajdonságai még, hogy fagytűrő képessége csupán közepes és rothadékony. Bora illatos, gyors fejlődésű, esetenként lágy. Az illat- és zamatanyagok már alacsonyabb mustfoknál (15-16 mustfok) is kialakulnak. Az említett tulajdonságai és különösen rothadásérzékenysége miatt a jövőben elsősorban a kisüzemek, házi- és hobbikertek megbecsült fajtája lehet.Telepíthető klónjai: K.3 (Keszthely-Cserszegtomaj), C.650, D.100 (D=Karlsruhe-Durlah, Némethország). (Dr. Bényei Ferenc).

Róka íz
Néhány amerikai, és direkt termő hibrid-fajta borának a róka szagára emlékeztető kellemetlen íze.

Rókaszínű
Pirkadt, hagymaszínű bor.

Rozé bor
Kékszőlőfajták rövid ideig tartó héjon erjesztésével, vagy gyors feldolgozásával nyert világos-piros színű bor.

Rövid bor
Olyan bor, melynek ízét már röviddel a lenyelés után nem lehet érezni.

Rubintos
Kozma Pál és Tusnádi József nemesítette a Kadarka és Kékfrankos fajták keresztezésével. Nagy levelei sötétzöldek, tompa fényűek. A levél szövete bőrszerű, szívós. A levél szélén a fűrészes fogak sárga pontban végződnek. Fürtje nagy, ágas, tömött. Kékesfekete bogyói hamvasak. Bőtermő, szeptember második felében szüretelhető. Fagytűrő képessége, rothadás ellenállósága nem kiemelkedő. Színanyagban gazdag bora, fűszeres zamatú, esetenként kemény. Eddig nem túl sokat telepítettek belőle az országban. Dombvidéki borvidékeinken eredményesen termeszthető lenne. (Dr. Bényei Ferenc).

Nincsenek megjegyzések: