2007. július 14., szombat

Borlexikon - M

Madeira
Madeira szigetéről származó, portugál borkülönlegesség.

Magnum palack
A megszokottnál nagyobb űrtartalmú palack. A másfél literes pezsgőspalackot nevezik magnum palacknak általában.

MAGYAR BORKÖNYV
A Magyarországon készülő borokra vonatkozó törvényeket, jogszabályokat foglalja magában.

Magyar mustfokoló
Hazánkban hitelesített sűrűségmérő, melyet a must fokolására használnak. Azt mutatja, hogy 100 g mustban mennyi g cukor található.

Majomtej
A kierjedt, vagy félig kierjedt de meg le nem tisztult bor.

Malaga
Spanyol csemegebor.

Malbec vagy Cot
Valamikor népszerű fajta volt Bordeaux-ban, ma fajtisztán jó minőségű borokat préselnek belőle pl. Argentínában.

Malolaktikus fermentáció
Magyarul almasav bomlás. Az a bonyodalmas alkímia, amelynek során a bor éles savai lekerekednek, lágyabbá válnak. Ez lényeges kérdés, mert az éles almasavak nem kellemesek, a legtöbb fogyasztó jobban kedveli a lekerekített éleket, ezért a korszerű borászkodás tudatosan igyekszik irányítani ezt, a bor savtérképét, textúráját, aroma-összetételét és stabilitását pozitívan befolyásoló folyamatot.

Malibu
Kókuszos ízesítésű karibi fehérrum. Desszertekhez, édes koktélokhoz használják, alkoholtartalma 24%.

Mannitos erjedés
Borbetegség. A túlmelegedés miatt az erjedésben megakadt mustokban az erjedés során a gyümölcscukorból mannit, és tejsav képződik.

Maraschino
30-35 %-os dalmát savanyú cseresznyelikőr, eredetileg Maraska-cseresznyéből készítik.

Marie Brizard
Leghíresebb Anisette likőr márka, de más likőrök gyártásában is jelentős a szerepe, mint pl.: a Créme de Cassis vagy a Créme de Cacao stb.

Martini
Híres olasz vermout.

Marzemino
Főleg Trentóban termesztett fajta, amely sokszor gyöngyöző borokat ad.

Másolás
A tokaji seprőjén erjesztett bor.

Maszk
A seprő letapadása a pezsgőspalack falán.

Maury
A Vins doux naturels egyik leghíresebb, Roussillonban termelt fajtája, amelyet Grenache-ból préselnek, majd különböző tárolóedényekben és különböző körülmények között érlelnek , ami által diós jelleget ölt, ezt a "rancio" névvel jelölik.

Mavrodaphne
Görögországban, a Peloponnészoszon termő szőlőfajta, amely a paraszti mavrodaphénak az alapja.

Megfordulás
Borbetegség, mely során ecetsav és szén- dioxid képződik. A betegséget mikroorganizmusok okozzák, kénezéssel védekeznek ellene.

Megtörés
Borok megzavarosodása, oxidációs eredetű, gyakran fémmel (alumínium, vas, réz) érintkező boroknál fordul elő.

Meizli
Egér íz

Melegkezelés
Borkezelési eljárás. Magasabb hőmérsékleten a borban található hőre érzékeny fehérjék, és más anyagok kicsapódnak, a mikroorganizmusok elpusztulnak. Pasztőrözéskor a bort 70-80 °C-ra, érlelési céllal végzett melegkezelés alkalmával 40 °C-ra melegítik a bort.

Melegpróba
Borvizsgálati módszer, egyfajta állóképességi vizsgálat. Felbontatlan palack bort 10 napig 30- 35 °C hőmérsékleten tartják, és a 10 nap lejárta után vizsgálják a bor minőségét.

Melnais Balzam
Fekete Balzsam. Lett bitter (gyomorkeserű), melyet főként a kávéjukhoz kevernek.

Méricske
Lásd: fickó, fucsi , fából készült, kisebb merítő edény.

Merlot
Finom, kerek struktúrájú, kisebb sav-és tannintartalmú, mint a Cabernet sauvignon. Világfajta.

Meszely
Űrmérték. Egy magyar meszely kb.: 0,42 liter, egy bécsi meszely kb.: 0,34 liter, egy pozsonyi meszely kb.: 0,42 liter.

Metaborkősav
Borkő- stabilizáló anyaga.

Metanol
Metil- alkohol, faszesz.

Metaxa /Kapcsolódó témakör/
Görög brandy, melyet Savatino, muskotályszőlő és némi vörös szőlőből előállított boralapból készítenek. Három változata van: három-, öt- és hétcsillagos Metaxa.

Mezcal
Mexikói agavépálinka, alkoholtartalma 40%. Az agavé egy kaktuszfajta.

Mikrovinifikáció
Szőlő és bortételek készítése kísérleti céllal, kis tételben.

Minőségi bor
Borkategória, melynek paramétereit hatóság írja elő. Csak olyan bort lehet minőségi borként forgalomba hozni, amely ezeknek a minőségi előírásoknak megfelel. A kategóriába sorolást az OBI / Országos Borminősítő Intézet / végzi.

Misztella
Párlattal, és sűrítménnyel feljavított must, amelyet borok édesítésére használnak.

Mourvèdre
Apró szemű, vastag héjú vörös borszőlő, amely Spanyolországból származik és ott Monastrell néven ismert. Igen elterjedt fajta Dél-Franciaországban, ahol sűrű, hangsúlyozottan gyümölcsös borok készülnek belőle. A szőlőfajtát Kaliforniában Mataro néven termesztik.

Murci
Erjedésben lévő, vagy félig kierjedt zavaros bor.

Muskátli íz
A szorbinsav, vagy a kálium-szorbát bomlásakor keletkező a muskátli szagára emlékeztető kellemetlen íz.

Must
A szőlő friss leve.

Mustfokolás
A must sűrűségének mérése üvegből készült merülő mérőműszer segítségével. A magyar mustfok azt mutatja meg, hogy egy kg must körülbelül hány dkg cukrot tartalmaz.

Must sűrítmény
Főzéssel, vagy kifagyasztással készült töményített must. Többnyire a mustok, borok cukortartalmának megemelésére használják.

Müllerrebe / Schwarzriesling
Dél-németországi szőlőfajta, amely jó minőség esetén szép, bársonyos borokat ad. Nemzetközi viszonylatban Pinot meunier néven ismert, és Champagneban kitűnő alapborokat ad a pezsgőgyártáshoz.

Nincsenek megjegyzések: