2007. július 14., szombat

Borlexikon - K

Kabinet
Kiváló, elsőrangú.

Káci
Fából készült, csonka kúp alakú, álló bortároló edény. Vörösborok készítésénél használatos.

Kád
http://mek.niif.hu/02100/02115/html/img/2-703.jpg
Fából készült, nagyobb ovális, vagy kör alakú edény, a véglapján, a fenekén áll.

Kádár
http://mek.niif.hu/02100/02152/html/03/img/3-448-11.jpg
Hordókat, dongás faedényeket (kádakat, kármentőket stb.) készítő mesterember.

Kalap
Az erjedő cefre felszínére emelkedő törkölyt nevezzük kalapnak, vagy törkölykalapnak.

Kálium-metabiszulfit
http://www.vigbor.hu/img/4253-WICYBOE7N1A913CEQS6OEFZCVHEIN818
Lásd: borkén.

Kálium-piroszulfit
Lásd: borkén.

Kaolin
A bor derítésénél használt porcelánföld. A kínai Kao-ling hegyről kapta a nevét.

Kapásbor
A napszámosoknak a napszám mellé járó körülbelül 1 liter, nem a legjobb minőségű (csiger) bor.

Karaffa
A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.nagyhazi.hu/kepek/102/middle/325906.jpg”.
Üvegkorsó.

Karamell
Pirított cukorból készült, sűrű, barna színezőanyag, ami kis mennyiségben sárgára színez. A hatályos bortörvény nem engedélyezi a használatát természetes borokban.

Karcos
1. a szánsavtól csípős, még egészen ki nem erjedt bor.
2. karcolóan savanyú bor.

Karikafa
Fahordó.

Kármentő
http://www.bezsoker.hu/images/dezsa.jpg
1. Kisebb faedény, rendszerint két füllel rendelkezik, a lapos kármentő fül nélkül készül.
2. Kocsmákban, csárdákban léccel, ráccsal elkülönített, védett tér.

Kastélyos
Világos-vörös színű bor.

Kazein
Tejfehérje. Bor derítőszereként is használják.

Kázié / kázé
Pezsgőgyártás során a palackos erjesztésű pezsgőket egy speciális „A” alakú pezsgőtartó állványra helyezik. A palackokat a nyakuknál bedugják az állvány speciális lyukaiba, majd az előre meghatározott metódus szerint forgatják, míg a palack szinte teljesen fejtetőn áll. Ezt az állványt nevezzük kázénak .

Kékalj
kékderített bor üledéke.

Kemény bor
A nagy savtartalmú bor megnevezése.

Kén
A borászatban az egyik legfontosabb kémiai anyag. Felhasználása széleskörű, annak ellenére, hogy visszaszorítására különböző lépéseket tesznek.

Kéndioxid
A borászatban fertőtlenítőszerként használják. A kén elégetésekor keletkezik, szúrós szagú mérgező gáz. Nyomással cseppfolyósítható.

Kénes íz
A frissen kénezett bor íze, vagy a túlkénezett bor íze.

Kénessav
Bomlékony sav, amely csak vizes oldatban létezik. Antiszeptikus, redukáló, valamint íz- és zamatképző hatású. A mustban és a borban részben kötött, részben szabad állapotban van jelen. Borászatban 5%-os oldatát használják.

Kénezés
A mustba, vagy a borba kénessavat, vagy kén-dioxidot juttatunk.

Kénhidrogén szag (záptojásszag)
Borbetegség. Az élesztőgombák a borban található kénvegyületeket kénhidrogénné redukálja.


Kénlap
Régebben azbesztcsíkokra fölitatott kén, amelyet a boroshordók és a borospince kénezésére használnak. Manapság már a kénlapok is azbeszt mentesek!

Kenyéríz (brodig)
Kenyérhéjra emlékeztető kellemes bor íz.

Keresztakona (srédli)
Szállítóhordók lezárására használt akona dugó.

Keseredés
Borbetegség. A bor cserzőanyagainak észterei okozzák.

Kisfröccs
1 dl bor - 1 dl szódavíz keveréke.

Kiütési hányad
A lényeredék mértéke, 100 kg szőlőből kinyert lé mennyisége.

Klasszikus pezsgőkészítés
A hagyományos pezsgőkészítési módszer. A pezsgő palackban erjed, és a seprőjén érik.

Kocsány íz
A zöld kocsányoktól eredeztethető borhiba.

Konyak
Franciaországban meghatározott területeken készített borpárlat.

Kontrakció
Térfogatcsökkenés például az erjedés során, vagy a folyadékok elegyítésekor. (A bor erjedésénél a kontrakció körülbelül: 0,5 százalék).

Korcsolya (hordókorcsolya)
A szállítóhordók fel- és lerakására használt két végén vasalt fagerenda.

Kóser bor
A zsidó vallás előírásai szerint elkészített bor.

Kotyogó
Az erjesztő edény nyílására helyezett, vízzel töltött eszköz, amelyen át távozik a szén-dioxid, de az eszköz garantálja a levegő kizárását az erjesztő edényből.

Kovaföld
Szűrőanyag. A kovaalgák porózus, üreges váza.

Könnyű bor
Közepes mennyiségű szeszt tartalmazó, általában száraz bor.

Körfejtés
Egyfajta borkeverési művelet, a művelet során a tartályból levett bort ugyanabba a tartályba szivattyúzzák vissza.

Kötőfa
A boroshordók megtámasztására használt faék.

Kövér bor
Sok alkoholt és sok cukrot tartalmazó bor.

Krater / kratér
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d2/Volute-krater_woman_BM_GR1985.10-9.1.jpg/180px-Volute-krater_woman_BM_GR1985.10-9.1.jpg
Régi, díszes görög edény, a bor vízzel való hígítására használták az ókorban.

Kulőr
A cukor hevítésével sötétbarnára pirított színezőanyag oldata.

Kupás
borházasítás.

Kutyafej
Fémcsap rendszerint bronz, amellyel az akona nyíláson át a hordóba töltik a bort.

Küvé
Pezsgőkészítésre házasított és egalizált bor. Újabban a házasított borokat nevezzük küvének (cuvée).

Nincsenek megjegyzések: