2007. július 15., vasárnap

Borlexikon - H

Habzóbor
A pezsgőt utánzó ital, amelyben mesterségesen elnyeletett ásványi szénsav van.

Hagymás színű
Pirkadt.

Hajtásválogatás szőlőben
A tőkénkénti hajtásszám pontos beállítása érdekében célszerű elvégezni a felesleges hatások eltávolítását, a hajtásválogatást, más néven zöldmetszést, zöldválogatást, vagy fattyazást.

Hamisítás
Meg nem engedett anyagok, kezelési eljárások alkalmazása a borászati kezelések során. A valóságot nem fedő megnevezések alkalmazása is hamisítás.

Harmonikus
A bor alkotóelemei összhangban vannak.

Házasítás
Többféle bor, must összekeverése határozott cél érdekében. Célja lehet az egységes minőségű borelőállítás. Például a bikavérek.

Hébér
Lopó.

Hegyközség
Szőlőtermelőkből alakult érdekvédelmi társulás.

Hektár
Földterület mérésére használt mérték. 1 hektár = 10000nm.

Hektoliterfok
A szesztartalom mértékegysége, megfelel 1 liter abszolút alkoholnak.

Heuriger
Termelői borkimérés Ausztriában.

Hibrid
Különböző fajhoz vagy fajtához tartozó növények keresztezésével létrehozott növényi egyed.

Hidegkezelés (frigorizálás)
A bort fagyáspontjához közeli hőmérsékleten hűtik a bort 6-8 napig. A borkő kicsapódik a hideg hatására, melyet még hidegen szűrnek ki a borból.

Hóbor
A fagyasztott borból kicsapott jég olvadéka. Alkoholtartalma 1-2 térfogatszázalék.

Hordó
Abroncsokkal összefogott, hajlított dongákból készült tartály, általában tölgyfából készül, vannak még gesztenyefából, eperfából, akácfából készült hordók is.

Hosszú bor
Zamatos, testes bor, melynek íze a lenyelés után még hosszú ideig érezhető az ember szájában.

Hosszúlépés / A. Szerkesztő /
Fröccs típus. Átmenet a kisfröccs és a házmester között! Pontos összeállítási arányain a mai napig vitatkoznak (zunk), de szokásos adagja felnőtteknek naponta min. 3x1 adag, adagonként 3 dl bor 1 dl szóda (a szóda elmaradhat)! Ide kívánkozik a híres mondás Armstrongtól, aki így kiáltott fel mikor a HOLD „földjére” lépett: - Egy nagy lépés az emberiségnek, egy hosszúlépés nekem!

Hőkezelés
Egyfajta borstabilizálási eljárás. A hidegkezelés során főleg a borkő, a melegkezelés során pedig a fehérjeanyagok csapódnak ki a borból. Az enzimek, és az élő szervezetek, mikroorganizmusok elpusztulnak.

Húzós bor
Aránytalanul magas cserzőanyag-tartalmú bor.

Húzott minta
Olyan borminta, amely a tartályban található bormennyiség minden rétegéből tartalmaz bort. A tartály fenekére leeresztett mintavevő készüléket fokozatosan emelik felfelé (húzzák) a tartály felszíne felé.

Nincsenek megjegyzések: